En helt unik filmupplevelse

FILM

Så många får ”Blind”

Foto: Briljant vera vitali ”Blind” engagerar tack vare de utrycksfulla skådespelarna.

drama En imponerande formsäker och originell regidebut av Eskil Vogt, som annars har skrivit manus till norska kollegan Joachim Triers ”Repris” (2006), ”Oslo, 31 augusti” (2011) och kommande USA-film ”Louder than bombs”.

En film som inte liknar något annat man har sett.

Huvudpersonen Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) har blivit blind i filmens början. Med ett originellt bildspråk och överdrivna ljudeffekter, tar regissören oss med in i hennes huvud. Minsta vardagliga syssla blir till ett äventyr.

Men det är också en historia om skapandeprocessen och ensamhet. Om längtan efter heta passioner. Ingrid hittar på och skriver historier. Om en blyg man (Marius Kolbenstvedt) som blir besatt av och börjar spionera på sin granne, en vacker svensk kvinna (Vera Vitali), ensamstående mor. Snart dyker även Ingrids lite trista make (Henrik Rafaelsen) upp i den historien. Vad som är verklighet eller fantasier, blir så småningom allt mer oklart …

Den så uppenbart konstruerade historien skapar visst avstånd. Men man engagerar sig ändå i fantasipersonerna, tack vare de uttrycksfulla skådespelarna. Inte minst just Vera Vitali briljerar, när hennes rollfigur också förlorar synen.

”Blind” är en mycket annorlunda filmupplevelse.

ARTIKELN HANDLAR OM