Nya Askungen är inte manipulerad

FILM

Däremot var Lily James korsett så tajt att hon knappt kunde andas

1 av 4 | Foto: SMALT IDEAL Enligt Disney bär Lily James en hårt snörad korsett i nya ”Askungen” - men det resonemanget köper inte Fredrik Virtanen, som tycker att skådespelerskan ser photoshoppad ut i filmens trailer och reklambilder.

Inför världspremiären av "Berättelsen om Askungen" handlade det mesta om Lily James midja. Var den manipulerad i datorn? Svar: nej. Däremot var korsetten hon bar så tajt att hon knappt kunde andas.

– Efter både "Askungen" och "Downton Abbey" längtar jag tillbaka till teatern och mer moderna kläder, säger hon med ett skratt.

Kostymroller är knappast ett okänt begrepp för Lily James. Den 26-åriga skådespelerskan fick sitt genombrott för ett par år sedan, då hon introducerades som Lady Rose i "Downton Abbey". Hennes roll har snabbt utökats, och i den senaste omgången av denna våldsamt populära tv-serie handlade det väldigt mycket om ladyns problem kring sitt stundande bröllop.

– Jag älskar att vara med i "Downton Abbey". Jag vill aldrig sluta med den. Hela min familj älskar den, och inte minst det är en anledning för mig att fortsätta, säger hon.

Inte blasé

När TT möter henne på filmfestivalen i Berlin, där den av Kenneth Branagh regisserade liveversionen av "Askungen" har världspremiär, är det en livfull och sprudlande 26-åring som ger intervjuer. Hon har ännu inte blivit blasé och intervjutrött som många av hennes kollegor, utan verkar vara genuint uppriktig när hon berättar om hur kul allt detta är, och inte minst hur roligt det är att "Berättelsen om Askungen" har världspremiär just här i Berlin.

Dagen innan har Cate Blanchett, som spelar den elaka styvmodern, sagt om henne:

– Det är lätt att spela ond på film, men det är svårt att spela god. Lily lyckas eftersom hon är en genuint god person.

Lily James uttalar sig inte om sin godhet, men konstaterar att karriären har tagit fart enormt snabbt.

– Jag har fått så många drömmar uppfyllda att jag knappt kan tro att det är sant. Jag älskade att titta på "Downton Abbey" redan från början och att sedan bli erbjuden en roll där, det var otroligt. Och att sedan få spela en Disney-prinsessa – det är svårt att förstå. Och jag vill inte vara en av de skådespelare som försöker låtsas att det inte är spännande.

Vill inte lämna

Egentligen heter hon Thomson i efternamn, men ändrade det till James som ett äreminne efter sin avlidne far James Thomson. Sin första roll gjorde hon i en tv-film 2010, Efter några småroller kom genombrottet med rollen i "Downton Abbey" 2012.

– Jag vill aldrig lämna den serien. Jag vill att den ska hålla på för evigt, säger hon.

Fast hon erkänner att även kläderna i tv-serien har sina nackdelar.

– Jag måste bära en behå som får min byst att se plattare ut, och det gör ont. Så det skulle vara skönt att få bära någonting lite modernare.

Men det lär hon inte få möjlighet till på ett bra tag. Närmast ska hon spela Natasha i en stor brittisk tv-version av "Krig och fred", och därefter ska hon spela Julia i en teateruppsättning av "Romeo och Julia" i London. Regissör: Kenneth Branagh. Romeo spelas av Richard Madden, känd som Rob Stark i "Game of thrones" och som prinsen i den nu aktuella "Berättelsen om Askungen".

Gunnar Rehlin/TT