Svenska stjärnorna sörjer Kathrine Windfeld: ”Helt stum av sorg”

Danska ”Kronprinsessan”-regissören hastigt död – endast 48 år gammal

Danska regissören Kathrine Windfeld är död, endast 48 år gammal.

Alexandra Rapaport sörjer sin nära vän som gick bort efter en tids sjukdom.

– Jag är helt förkrossad. Jag finner inte ord att beskriva vad Kathrine har betytt för mig, skriver hon i ett sms.

Med den hyllade Hanne-Vibeke Holst-trilogin ”Kronprinsessan”, ”Kungamordet” och ”Drottningoffret” på SVT samt storfilmen ”Hamilton: I nationens intresse” färgsatte den danska regissören Kathrine Windfeld det svenska tv- och filmlandskapet under 2000-talet.

Under fredagsmorgonen dog hon vid en ålder av 48 år efter en kortare tids sjukdom, skriver danska Politiken.

”Helt förkrossad”

Alexandra Rapaport, 43, spelade Charlotte Ekeblad i SVT:s trilogi och blev då nära vän med regissören.

Hon delar med sig av sin stora sorg i ett sms.

”Jag är helt förkrossad. Jag finner inte ord att beskriva vad Kathrine har betytt för mig. Som regissör. Som människa. Som vän”, skriver hon.

Rapaport har även en av rollerna i vad som kom att bli Kathrine Windfelds sista projekt: europeiska storsatsningen ”The team”, som har premiär i Danmark den 22 februari och börjar sändas på SVT den 13 mars.

”Jag skulle vilja hylla henne till stjärnorna och tillbaka. Men jag känner mig helt stum av sorg”, skriver Alexandra Rapaport.

Skådespelaren Ida Engvoll, 29, arbetade också nära Kathrine Windfeld i ”The team”.

– Det är helt fruktansvärt och tragiskt. Hon var en så fin människa. Rak, ärlig och genuin. Dessutom en väldigt stor feministisk förebild som kämpade hårt för kvinnor i filmbranschen, säger hon.

Efterlämnar 14-årig son

Marie Richardson, 55, hade ena huvudrollen i ”Kungamordet”.

– Det är fruktansvärt tråkigt att höra att Kathrine Windfeld är död. Hon var en fantastisk människa och regissör som jag hade så roligt ihop med. Hon betydde jättemycket för mig under ”Kungamordet” och hon var fantastisk att arbeta med, säger hon.

Kathrine Windfeld började sin karriär som dokumentärfilmare men efter genombrottet, som kom i samband med ”Kronprinsessan” (2006) bytte hon fokus till fiktion.

Kathrine Windfeld regisserade även ”Wallander”-filmerna ”Vittnet” och ”Indrivaren” samt flera avsnitt av de hyllade kriminalserierna ”Brottet” och ”Bron”.

Enligt Politiken sörjs regissören närmast av sin 14-årige son.

– Jag sörjer med henne och hennes son. Det är en stor förlust för dansk filmkonst och för alla som stod henne nära, säger Marie Richardson.

Publisert: