Så blev Kate & Leo stjärnor – och bästa vänner

Publicerad:

FILM

”Han är min närmsta vän i världen”

1 av 10

De är bästa vänner, har framgångsrika karriärer och fick sitt stora genombrott i samma film.

”Titanic”-stjärnorna Leonardo DiCaprio och Kate Winslet hade båda chans att vinna en Oscar på årets gala.

Trots att Winslet själv inte vann var hon gladast i salongen – på grund av DiCaprio.

Dramafilmen ”Titanic” är tillsammans med ”Sagan om konungens återkomst” och ”Ben-hur” den film som blivit belönad med flest Oscars någonsin.

Elva statyetter tog den hem 1998 men skådespelarna Leonardo DiCaprio och Kate Winslet blev utan. Däremot blev filmen deras stora genombrott och under årets gala hade de båda chans att kamma hem det åtråvärda filmpriset.

Men redan innan inspelningen av ”Titanic” hade de båda blivit nominerade en gång. Leonardos insats som Arnie Grape i den Lasse Hallström-regisserade filmen ”Gilbert Grape” från 1993, ledde till hans första nominering.

Tre år senare blev Kate nominerad för sin prestation i ”Förnuft och känsla”.

Flera nomineringar

Men det var alltså efter att de spelat Jack Dawson och Rose DeWitt Bukater på det sjunkande fartyget Titanic som karriären tog fart på riktigt.

Efter succéfilmen har Leonardo nominerats fyra gånger, bland annat för sin roll i ”The wolf of wall street” och ”The aviator”. Varje gång har han dock gått bet, och 2016 utsågs tidigt till Leos år.

Kate Winslet har till skillnad från sin vän en Oscars-statyett för filmen ”The reader” och ytterligare sex nomineringar.

Hon har ofta setts i mindre påkostade, men desto oftare kritikerhyllade, filmer.

I år sades det vara Leos tur – och visst vann han! För rollen i ”The Revenant” belönades han tidigare i år dessutom med en Golden globe.

Också Winslet kammade hem pris på Globe-galan, för rollen som Joanna Hoffman i filmen ”Steve Jobs” – rollen hon också Oscarsnominerades för.

Nära vänner

Förutom en lång och spikrak karriär uppåt gav ”Titanic” också paret en lång och nära vänskap.

På årets Oscarsgala hade de båda vännerna chans att vinna varsin guldgosse.

– Han är min närmsta vän i världen och jag skulle inte kunna tänka mig att inte vara där och stötta honom, sa Kate Winslet till BBC.

– Jag tror väldigt starkt på att det här kan bli Leos år.

Och trots att hon själv i slutändan snuvades på vinsten var ingen i salongen så glad som Kate när Leo äntligen fick en statyett.

Paret passade dessutom på att posera tillsammans på röda mattan till fansens stora förtjusning.

Publicerad: