Filmrecensioner

Kul kuppfilm behöver bättre blåsning

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Oceans 8

Regi Gary Ross, med Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Richard Armitage, James Corden.

THRILLER Debbie Ocean (Sandra Bullock) är syster till Danny Ocean (George Clooney).
Den här filmen är syskon till ”Oceans 11”, den första av tre kuppfilmer om en väldigt smart liga bedragare som lurade både biopubliken och andra kriminella. Nu sägs Danny Ocean vara död.
I stort är det samma grundhistoria som den effektiva och underhållande filmen från 2001.
Vi möter Debbie Ocean när hon förhörs i fängelse inför en eventuell villkorlig frigivning. Väl ute i New York ser vi henne snabbt göra snabba bedrägerier innan hon träffar sin gamla kumpan Lou (Cate Blanchett). Motsvarigheten till Brad Pitts rollfigur.
Och på samma vis rekryterar de olika specialister till den planerade kuppen. Det finns också den här gången ett privat hämdmotiv som Debbie Ocean döljer för de andra så länge det går.
Allt utspelas i New York och detaljerna skiljer sig förstås. Men det är inte lika finurligt och även om manuset innehåller några överraskningar blir det inte samma blåsning som första gången. Det gällde även ”Oceans 12 och 13”. Ett par av birollerna från manliga ligan dyker upp här som hastigast.

Cate Blanchett, Helena Bonham Carter och Sandra Bullock i ”Oceans 8”.

Mode spelar en viktig roll för intrigen och kuppen som Debbie Ocean planerat under sina fem år i fängelse. Kvinnorna ska stjäla ett berömt diamanthalsband under en gala på museet Met, med tidningen Vogue som festfixare. I planen ingår att värva en berömd modedesigner på dekis som ska skapa en speciell klänning för en supermodell/skådespelare.
Designern spelas mycket kul av Helena Bonham Carter och Anne Hathaway är ännu roligare som modellen med en image av inte alltför betungande allmänbildning.
Sandra Bullock, som även pratar imponerande tyska, och Cate Blanchett är coola smarta ledare för det hela. Rihanna spelar en hackare som gör viktiga insatser för gänget. Sarah Paulsons rollfigur balanserar småbarnsfostrandet med framgångsrikt häleri.
Richard Armitage har den största manliga rollen och är skriven som en fåfäng trist snygging. James Corden har en roligare uppgift som envis försäkringsdetektiv.
Ett underhållande äventyr med glimten i ögat. Kuppfilmer är kul när de görs rätt och den här gör jobbet med godkännande. Men de bästa lurar även tittaren rejält, som klassiska ”Blåsningen”. Ett bättre manus hade gett det här imponerande gänget ett häftigare uppdrag.
11 trumfar 8 när det gäller svindlande affärer.

Rihanna hackar fenomenalt. Cate Blanchett, Sandra Bullock och Sarah Paulson är imponerade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Cate Blanchett

Sandra Bullock

Rihanna

Helena Bonham Carter

Mindy Kaling