Filmrecensioner

Storfräsare i oväntat givande historielektion

Av: 

Jan-Olov Andersson

Överraskar.
Överraskar.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

The journey

Regi Nick Hamm, med Timothy Spall, Colm Meaney, Freddie Highmore, John Hurt, Toby Stephens.

DRAMA Ett drama hämtat ur verkligheten. Ian Paisley (1926-2014) och Martin McGuinness (1950-2017) var nordirländska ledare på varsin sida i landets långa och våldsamma konflikt. Paisley hade i åratal vägrat alla kontakter med IRA:s politiska gren Sinn Féin. McGuinness tillhörde den och var tidigare IRA-ledare.

För båda två, var den andre ungefär Djävulen själv.

De möttes motvilligt ändå för första gången i St. Andrews i Skottland år 2006 för något slags freds-trevare. Efter mötet – av säkerhetsskäl, så att inte bara en av dem kunde utsättas för ett attentat – delade de bil till flygplatsen i Glasgow. Chauffören (Freddie Highmore) var i all hemlighet en MI5-agent. Bilen var riggad så att Tony Blair (Toby Stephens) och andra i den brittiska regeringen kunde höra vad de sa.

Ingen actionfilm, direkt. Slutet är välkänt. Men längs vägen inträffade några överraskningar. Och med två av Storbritanniens storfräsare i rollerna – Timothy Spall och Colm Meaney – blir skildringen av detta som en verbal och ändå spännande boxningsmatch. De ger och tar, luras lite grann, men får samtidigt allt mer respekt och förståelse för varandra.

En historielektion som är mer givande än man väntat sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

10 filmer med sensuella seniorer

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Ian Paisley

IRA