Snygg och spännande krigsdokumentär

Animerade ”En dag till att leva” tar oss bakom frontlinjen

avStefan Hedmark

En dag till att leva

Regi Raúl de la Fuente och Damian Nenow med Miroslaw Heniszewski, Vergil J Smith. Röster: Kerry Shale, Daniel Flynn.


FILMRECENSION. Vissa dokumentärer tar oss till en annan tid och plats genom att låta folk berätta om det i intervjuer, varvat med arkivbilder.

Den här filmen siktar i stället på att skapa en tecknad pärla – om kriget i Angola.

DOKUMENTÄR/DRAMA. En onekligen ambitiös film som hade behövt mer än bara 85 minuter för att gräva djupare och låta oss förstå den legendariske journalisten Ryszard Kapuscinski lite bättre.

Det är en dokumentär, men också en dramatisering av hans bok ”En dag till att leva”, ett resereportage från 1976 om de tre månader han tillbringade i Angola under det inbördeskrig som hade börjat året innan.

Vi ser intervjuer med flera personer som var inblandade antingen i konflikten mellan de stridande parterna (en sida stöttad av USA, den andra av Sovjet) eller som arbetade tillsammans med Kapuscinski.

Flera av de intervjuade är även rollfigurer i dramatiseringen som är gjord med rotoskopi, en teknik där animation utgår från avfilmade scener (de flesta känner kanske igen stilen från ”A scanner darkly” med Keanu Reeves).

I de scenerna följer vi Kapuscinski när han som envis krigskorrespondent arbetar sig djupare in i farliga områden som domineras av vänstergerillan MPLA.

1 av 3 | Foto: Edge Entertainment
”En dag till att leva”.

Snyggt och spännande. Det är ett effektivt sätt att ta oss till en annan plats och tid, som den ännu mer imponerande animerade krigsdokumentären ”Waltz with Bashir” gjorde 2008.

Men på grund av den korta speltiden framstår Kapuscinski ibland mest som klyschig machokorre på jakt efter nästa kick i livet.

Filmen har biopremiär på fredag, den 8 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM