Craig: Jag har haft åsikter – om allt

avJan-Olov Andersson

1 av 7
Daniel Craig går in för jobbet ännu mer än tidigare, nu är han även medproducent.

LONDON. Agent 007 är populärare än någonsin.

Samtidigt velar han som spelar honom – Daniel Craig, 47 – mer än någonsin om han vill fortsätta som James Bond eller inte.

– I mitt huvud är jag samma person som för tio år sedan. Men förmodligen har James Bond förändrat mig på ett gränslöst och omätbart sätt, säger han till Nöjesbladet. 

När världspressen möter alla inblandade i ”Spectre” på lyxiga Corinthia Hotel i London, undrar alla i förväg hur Daniel Craig ska reagera på frågor om intervjun i Time Out. Den där han sa ”jag skär hellre upp mina handleder, än gör en Bond-film till”.

Daniel Craig har dock inget emot att prata om det.

– Intervjun gjordes precis efter att vi hade avslutat inspelningarna. Åtta månaders slit var äntligen över. Ofta kul, men också väldigt jobbigt. Då var jag väldigt trött på att vara James Bond, ville inte ens tänka på det, säger Daniel Craig nu.

Hur känner du i dag, då, inför tanken på att göra fler Bond-filmer?

– Ärligt talat vet jag inte. Just nu är jag inte alls sugen, närmast ska jag spela teater i New York våren 2016, det ser jag väldigt mycket fram emot. Det är möjligt jag känner annorlunda för Bond om någon frågar efter det.

Under de intervjuer han gör några dagar i London med kollegor, känns det dock som att han mjuknar upp och blir mer och mer öppen för att återvända till Bond-rollen, ju fler intervjuer han gör.

Hur har rollen förändrat dig, tycker du?

– Jag vill ju tycka att jag är samma person som för tio år sedan. När jag är privat, är jag väldigt privat, inte alls som när jag sitter och pratar med journalister eller ”leker” James Bond.

– Men förmodligen har rollen förändrat mig på ett gränslöst eller omätbart sätt. Det får andra avgöra. De som kanske vill ge mig helt andra roller. Publiken som vill eller inte vill se mig i andra typer av filmer.

Hur som helst, när det var dags att göra ”Spectre”, gick Daniel Craig in för jobbet ännu mer än tidigare. Han blev medproducent.

– Det borde stå ”stor käft”, i stället för medproducent, för jag har haft åsikter om allting. I början handlade det mest om att ringa Sam Mendes (regissören till förra filmen ”Skyfall” och ”Spectre”) fem gånger om dagen. Tjata på att han åter skulle sätta sig i registolen. Efter det, har vi samarbetat om allting. Försökt få intrigen så aktuell som möjligt, hitta rätt manusförfattare och så vidare.

Varför var det viktigt att få med Sam Mendes igen?

– Det är inte många regissörer som kan hålla i en sådan här inspelning som pågår med olika team på olika platser runtom i världen. Han får tusen frågor och förslag varje dag, men lyckas hålla ihop det på något sätt.Daniel Craig erkänner att han nog inte gör lika många stuntscener själv som han gjorde i de första filmerna.

– Givetvis måste mitt ansikte synas så mycket som möjligt för trovärdighetens skull. Men stuntmännen är yngre, mer vältränade, gör allting sådant mycket bättre än jag. Det är för filmens bästa.

Har du några favoritscener i nya filmen?

– Det är ingen av de häftiga actionscenerna, utan de mer lågmälda och småroliga scenerna med M, Q och Moneypenny.

Hur tycker du Bond-brudarna har förändrats under din tid som James Bond?

– Vad tycker du? Jag känner att de har blivit starkare och mer självständiga. När Sam Mendes föreslog Monica Bellucci till sin roll, jublade jag. Vem vill inte spela mot henne? Alla som säger att hon är en ”gammal” Bond-brud, det är bara så dumt. (Bellucci är fyra år äldre än Craig)

– Förr i tiden var Bond-brudarna bara snygga och lättklädda, filmerna var mycket mer sexistiska. För mig är det sexigt när Bond möter starka kvinnor. Och Christoph Waltz som skurk, vad säger du om honom?

– Ett suveränt val. Christoph är världens trevligaste, men har en mörk sida inom sig som han kan få fram som genom att trycka på en knapp. Ingen kan vara ondskefull så bra som han.

Kände du stor press på att överträffa ”Skyfall”, alla tiders mest framgångsrika Bond-film?

– Absolut, men det var ett trivsamt lyxproblem. Hade varit mer nervöst att spela James Bond om folk inte hade tyckt om den förra filmen.