Filmrecensioner

Söt och harmlös ny version av Eva & Adam

Vackert fotograferat – med biroller som lyfter

Av: 

Stefan Hedmark

Olle Cardell och Sonja Holm i ”Eva & Adam”.
Olle Cardell och Sonja Holm i ”Eva & Adam”.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Eva & Adam

Regi Caroline Cowan, med Sonja Holm, Olle Cardell, Jonatan Rodriguez, Liv Mjönes.


FILMRECENSION. 20 år har gått sedan den förra filmen om Eva och Adam, Måns Gahrtons och Johan Unenges serieskapelse.

Det var hög tid för en modern version. Men risken är att den tas emot på samma sätt som senaste Jönssonligan-filmen.

BARNDRAMA. Nostalgi må vara hur rosenskimrande som helst, den är ändå genomfalsk ibland. När ”Se upp för Jönssonligan” hade premiär i slutet av förra året delade min kollega Jan-Olov Andersson ut Betyg: 4 av 5 plus och fick så mycket skit från läsare att han skrev en krönika om hur fel de hade. Trion Ekman-Brunnberg-Gustafson var förvisso dynamit, men filmerna i sig var knappast så stora komiska mästerverk att det skulle vara verboten att göra en nytolkning 30 år senare.

Trailern för nya ”Eva & Adam” har gjort känsliga människor upprörda igen. Jag läser bland kommentarer på Youtube hur folk rasar över att filmen känns PK, att man hade velat se en reboot med de vuxna Eva och Adam (som om ”Eva & Adam” i första hand inte riktar sig till barn utan vuxenbäbisar som borde ha gått vidare med sina liv), att remakes på ”legendariska” tv-serier och filmer borde vara förbjudet. Fula kläder verkar det vara i filmen också.

Fullt logiskt att skapa en ny version

Visst, man ska inte blåsa upp några korkade sociala medier-kommentarer för mycket. Det där med ”legendariska” fick mig att skratta till. Säga vad man vill om ”Eva & Adam”, men särskilt legendarisk är inte filmen från 2001. Det var okej underhållning och det är fullt logiskt att vilja skapa en ”Eva & Adam” för en ny generation. Det sker om och om igen med ”Sune”-filmerna och förra året fick vi även en ny ”Bert”.

Sonja Holm och Stella Marcimain Klintberg i ”Eva & Adam”.

Så resonerade säkert upphovsmännen Måns Gahrton och Johan Unenge, för det är de som återigen har skrivit manuset till ”Eva & Adam”. Upplägget är förstås moderniserat med mobiltelefoner, men annars är det mesta sig likt för mellanstadiebarn. Det handlar om första kyssen, pinsamma föräldrar, risken att familjen splittras när pappa hittar en ny kvinna, barnsliga pakter om att aldrig bli förälskad.

Glömmer sommarflörten

I centrum finns Adam (Olle Cardell) som är nyinflyttad i Göteborg och glömmer sommarflörten Molly när han ser nya klasskamraten Eva (Sonja Holm). Hon i sin tur slits mellan bästa vännen och spirande kärlek.

Det är sött och harmlöst, vackert fotograferat av Carl Nilsson som jobbar mycket med närbilder i de bästa scenerna mellan Eva och Adam. Mer erfarna skådespelare lyfter birollerna, däribland Liv Mjönes och Rakel Wärmländer. Ulla Skoog gör en udda tant i en scen. Emil Algpeus övertygar som störig tonårskille som visar sig ha riktigt bra storebrorsinstinkter.

Filmen har biopremiär på fredag, 27 augusti.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Tio omtumlande år med transpersonen Erik

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Liv Mjönes