Filmrecensioner

Barnvänlig action när ’Uncharted’ blir film

Hög fart, charmig Tom Holland – men lite för blekt och lagom

Av: 

Stefan Hedmark

Mark Wahlberg och Tom Holland i ”Uncharted”.
Mark Wahlberg och Tom Holland i ”Uncharted”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Uncharted

Regi Ruben Fleischer, med Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Antonio Banderas, Tati Gabrielle.


FILMRECENSION. Hollywoods erfarenheter av att göra film av spel är en rätt sorglig historia.

”Uncharted”, som i sin tur inspirerades av Indiana Jones, lyckas bättre än de flesta. Men det säger inte så mycket.

ÄVENTYR. Halsbrytande äventyr på flera kontinenter, skattjakter och farliga dueller med klassiska skurkar. Vem vill inte spela de spelen? Vem vill inte se de filmerna?

”Uncharted” har varit en stor framgång i spelvärlden sedan 2007 och Hollywoods intresse för att göra film av succén fanns där redan från början. På ett tidigt stadium var Mark Wahlberg påtänkt för hjälterollen, äventyraren Nathan Drake. Åren gick och det blev aldrig något. Samtidigt visade sig ”Uncharted” ha mycket liv i sig. Spelet fick flera uppföljare, så filmprojektet väcktes till liv igen.

En yngre Nathan Drake

Det vi ser här är ett tydligt försök att locka en yngre generation, med biografernas nuvarande boy wonder, Tom Holland, som en yngre Drake och Wahlberg som en äldre sidekick, den opålitlige och guldsugne Victor ”Sully” Sullivan.

De slår motvilligt sina påsar ihop i jakten på en enorm guldskatt som upptäckaren Ferdinand Magellan ska ha gömt någonstans under en expedition på 1500-talet. Nathan har en personlig anledning att haka på äventyret: hans bror Sam samarbetade med Sully innan han försvann och Nathan vill veta vad som hände.

Antonio Banderas i ”Uncharted”.

Det blir ett barnvänligt äventyr där allting är lagom, som gjort för en sportlovspublik. Alla åldrar ska få vara med, så intäkterna inte blir lidande. Språket är vårdat. Om någon får halsen avskuren blöder det bara lite diskret.

Jag ska inte raljera alltför mycket över det, hade blodet sprutat i varenda scen hade det funnits anledning att anmärka på det.

Det viktiga är trots allt om äventyret är underhållande eller inte. Faktum är att ”Uncharted” roar för det mesta. Det är hög fart, vi kastas mellan en mängd olika miljöer och filmen avslutas med en halsbrytande uppgörelse högt uppe i luften ombord på två väldiga 1500-talsfartyg som sitter fastsurrade i helikoptrar (!).

Inget som skiljer från Peter Parker

Men rollbesättningen är blek. Holland har sin charm, men ger inte Nathan Drake något som skiljer honom från Peter Parker. Wahlberg borde ha haft en busigare attityd. Och Antonio Banderas visar ingen större entusiasm som skurken.

”Uncharted” placerar sig, återigen så där lite lagom, mellan de tidigare ”Tomb raider”. Bättre än Jolie. Sämre än Vikander.

Filmen har biopremiär i morgon, 16 februari.


”Spider-Man: No way home”.

Gå hellre och se...

... senaste ”Spider-Man”, som är snäppet vassare Tom Holland-underhållning.

Visste du att...

... Nolan North, som gör Nathan Drakes röst i spelen, har en cameo? Håll utkik efter en turist på en strand.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Filmerna du inte får missa – just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Mark Wahlberg

Antonio Banderas

Tom Holland (skådespelare)