Storfilmen ”Dune” – imponerar mer än den engagerar

”Dune”.
”Dune”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Dune

Regi Denis Villeneuve, med Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, Zendaya, Charlotte Rampling, Dave Bautista, Javier Bardem.


FILMRECENSION. Förlagan är science fiction-litteraturens banbrytande ekologiska roman.
Filmen ”Dune” är på många sätt ett lyckat försök att förvandla en bok många ansett som omöjlig att filma till rörliga bilder. Men den imponerar mer än den engagerar.

SCIENCE FICTION. Kanske är det årets mest hajpade film, även om James Bond är en franchise som är betydligt mer inarbetad.
Men snacket har ju gått, att Denis Villeneuve är mannen som äntligen ska få fason på Frank Herberts (1920-1986) klassiska sci fi-roman från 1965, om livet på ökenplaneten Arrakis. Tidigare försök har ju enligt de flestas meningar fallit platt till marken, främst David Lynchs film från 1984. Villeneuve är den kanadensiske regissören som knappt gjort något fel sedan genombrottet med Oscarsnominerade ”Nawals hemlighet” (2010). Både den och ”Prisoners” (2013) var gastkramande thrillers där upplösningen kom först under de allra sista sekunderna. ”Sicario” (2015) var högenergisk knarkkartellsaction. ”Arrival” (2016) och ”Blade runner 2049” (2017) tankeväckande och häftig sci fi. Men här bromsar det upp.
”Dune” är på många sätt högklassig Hollywood-underhållning. Så kallade production values få andra kommer i närheten av. Fantasifull scenografi. Välgjorda effekter. Häftig musik (Hans Zimmer). Ett ljudarbete som slår det mesta. Filmen ska verkligen ses på så stor duk som möjligt. Oftast gäller att ju större filmduk, ju bättre ljudanläggning. Och skådespelarensemblen är suverän.
Vi behöver inte detaljgranska intrigen närmare än att hertig Leto Atreides (Oscar Isaac), Lady Jessica (Rebecca Ferguson) och deras son Paul (Timothée Chalamet) långt in i framtiden styr livet på Arrakis. Där skördas kryddan melange, en slags drog som är viktig för mänskligheten. De kämpar inte bara mot gigantiska sandormar, utan också om makten mot baron Vladimir Harkonen (Stellan Skarsgård). Här finns svek, krig och mycket annat, en del rätt oklart om man inte har läst boken.
Filmens problem är lite att många duktiga skådespelare har för lite att göra. Bara Chalamet, Ferguson och Skarsgård – härligt galen på många sätt i sin skurkroll – gör ett riktigt avtryck i filmen. Och så är det lite snopet när Zendayas rollfigur mot slutet säger att detta bara är början. Det ska komma en del två. Frågan är om och när.
Därför imponerar ”Dune” mer än den engagerar.

Filmen visas på bio.


Tips! Se även…

… Oscar Isaac i en tyngre roll, i tv-serien ”Scenes from a marriage” på HBO Nordic.

Visste du att…

… det är Oscarsnominerade svenska maskörerna Eva von Bahr och Love Larson som har skapat Stellan Skarsgårds bisarra utseende i filmen?

Publisert:

LÄS VIDARE