Filmerna du inte får missa – just nu

Nöjesbladet tipsar om vad som är bäst på bio

avAftonbladet

FILM

Ren magi att få se Aladdin tillbaka på vita duken. Mycket svenskt i amerikanska komedin ”Long shot”. Och äntligen får vi veta hur Avengers-sagan slutar.

Nöjesbladets recensenter plockar ut de främsta guldkornen bland filmer som visas på bio just nu – från de senaste premiärerna ner till de äldsta.

Foto: A24
”Midsommar”.

Midsommar (juli 2019)

SKRÄCK ”Midsommar” drar i en mängd olika riktningar och dess långa speltid börjar kännas av efter ett tag. Egentligen är filmen inte så värst obehaglig som skräckis betraktad efter de inledande scenerna – mer vrickad, galen och rolig. Det räcker förstås långt dock och Danis känslomässiga resa, hur hon hanterar sorgen och att glida ifrån sin pojkvän, ger berättelsen tyngd bortom hallucinationerna, sillen och blodsoffren. Florence Pugh gör en mycket stark insats. (Stefan Hedmark)


Foto: Disney
”Aladdin”.

Aladdin (maj 2019)

ÄVENTYR Wow. Sången ”Speechless” ger nya ”Aladdin” ett lyft och blir en klassiker. I stort är historien med skådespelare samma som i den animerade filmen. Disney behåller stommen i sin musikal från 1992. Kvar finns sångnumren, men här finns också nyskrivet som den imponerande styrkeuppvisningen från prinsessan Jasmin (Naomi Scott). Hon exploderar i ”Speechless” om att vägra vara tyst. En saga om att få visa vem man egentligen är. Oavsett om man är ficktjuv som Aladdin eller prinsessa som Jasmin. Även en ande med gränslösa krafter kan känna sig instängd och ensam. (Jens Peterson)


Foto: Marvel
”Avengers: Endgame”.

Avengers: Endgame (april 2019)

ÄVENTYR Kan en tripp tillbaka återställa världen som den en gång var? Manuset har gott om skämt kring ”Tillbaka till framtiden” och andra filmer som rör sig i tid och rum. Mest refereras de tidigare 21 filmerna i Marvels cinematic universe. För att hänga med i allt bör man ha koll på de flesta, inte minst ”Guardians of the galaxy”, ”Thor: Ragnarök” och ”Ant-man and the wasp”. Gamla scener och platser får återbesök. Tillbaks till New York och strider där. Återseende med en del bekantingar som verkade ha försvunnit ur historien. (Jens Peterson)


”Mellan raderna”.

Mellan raderna (april 2019)

DRAMA En fransk film när den är som mest typisk fransk. Prat, prat, prat om sådant som berör oss människor, känslomässigt och personligt. Och så ligger folk med varandra lite hur som helst, utan att det tycks beröra de inblandade så mycket. Det blir aldrig tråkigt, för samtalen är intressanta, spirituella och ofta väldigt roliga. Hade man kunnat flytande franska, hade man gärna – som i Woody Allen-filmen ”Kairos röda ros” (1985) – liksom hoppat in i själva filmen och med liv och lust själv deltagit i sammankomsternas vildsinta diskussioner och flirtande. (Jan-Olov Andersson)


”Den skyldige”.

Den skyldige (mars 2019)

THRILLER Mycket skicklig dansk spänning. Berättad på ett ovanligt vis.
Filmen påminner om ”Locke” med Tom Hardy. Där åker han bil och pratar i telefon med olika människor och på det sättet berättas en intressant historia som tar oväntade vägar. Det gör också detta danska ess, med svensk/danske Jakob Cedergren i bild hela tiden. Historien hörs via dialog och ljud. Det hade kunnat vara radioteater, men Cedergren utstrålar så stark närvaro och bildberättandet håller skickligt intresset vid liv. En originellt instängd thriller. (Jens Peterson)


Foto: Njutafilm
”Småkryp 2”.

Småkryp 2 – äventyr i Karibien (mars 2019)

FAMILJ Mycket älskade franska tv-program har blivit mycket älskade långfilmer där insekterna gör ljud och vi får själva gissa vad de säger och tänker. Den här underhållande uppföljaren inleds med strid om godsaker i en fransk matbutik på natten. En nyckelpiga ur det goda laget hamnar i en låda kastanjepuré på väg till Guadeloupe i Västindien. Tekniskt skickligt, där riktiga människor och natur möter animerade djur. Kul för många åldrar. (Jens Peterson)


”Kapernaum”.

Kapernaum (mars 2019)

DRAMA Denna libanesiska film var Oscarsnominerad i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film och hade varit en lika välförtjänt vinnare som Alfonso Cuaróns ”Roma”. Fick jurypriset vid fjolårets Cannes-festival och hade vunnit Guldpalmen om jag hade varit allenarådande jury. Detta oerhört starka drama om fattigdom i Beirut och om flyktingkrisen, var festivalens enda -film. Fattigdomen och flyktingkrisen blir en fond för några djupt gripande porträtt av personer som försöker överleva trots att de befinner sig så långt ned på samhällets botten som man kan tänka sig. (Jan-Olov Andersson)


Foto: Disney
”Röjar-Ralf kraschar internet”.

Röjar-Ralf kraschar internet (februari 2019)

FAMILJ Jättekul för de små. Och för mormor och farfar. De bästa familjefilmerna roar alla åldrar. Den här lyckas dessutom vara underhållande pedagogisk för både seniorer och småttingar. Har du funderat på hur internet fungerar? Vad sker när vi ställer frågor till Google eller shoppar eller spelar spel i mobilen? Här får våra digitala liv ett ansikte. Det är mycket roligt. Och ännu roligare när Disney skojar med egna klassiker. (Jens Peterson)


”Green book”.

Green book (december 2018)

DRAMA En road movie som skildrar rasismen i 1960-talets USA. Som är dramatisk, gripande, ibland rolig, alltid tankeväckande och sedelärande. Som har verklighetsbakgrund. Och som, hur knasigt det än låter, är regisserad av Peter Farrelly – en av bröderna bakom ”Den där Mary” och ”Dum & dummare”-filmerna. En blandning som lite oväntat fungerar alldeles utmärkt. (Jan-Olov Andersson)