Filmerna du inte får missa – just nu

Nöjesbladet tipsar om vad som är bäst på bio

FILM

Första astronautresan till månen. En ung Astrid Lindgren. Och så en vass Maggie Smith och sjungande snömän.

Nöjesbladets recensenter plockar ut guldkornen bland de filmer som visas på bio just nu.

Anna Kendrick och Blake Lively i ”A simple favor”.

A simple favor

THRILLER "A simple favor" spårar ur på upploppet, men är fram till dess ett så vasst och roligt hopkok av social satir, kolsvart komedi och skruvad psykologisk thriller, utan en enda död minut, att den som helhet ändå landar stadigt på fötterna. Anna Kendrick och Blake Lively gör båda två karriärbästa insatser. (Karolina Fjellborg)


Ingmar Bergman.

Bergman – ett år, ett liv

DOKUMENTÄR Året är 1957. Ingmar Bergman, som då är 39 år, inledde med premiär på ”Det sjunde inseglet”. Då hade han inte ens fått idén till ”Smultronstället”. Ett år och ett liv med ångest och dödsskräck. Men allt var inte svårt och svårmod. Det finns också humor och arbetsglädje i porträttet. Folk som Ingmar Bergman blir ofta monument eller statyer; här visas en människa med brister och småaktighet. (Karolina Fjellborg)


John David Washington i ”BlacKkKlansman”.

BlacKkKlansman

DRAMATHRILLER Spike Lee stryker under allt med tjocka streck. Effektfull föreläsning. Han är en skicklig filmberättare. Historien om den svarte polisen som lyckas lura klanmedlemmarna har även komiska sidor. ”BlacKkKlansman” svänger mellan komiska scener och bottendjupt mörker. Nyhetsbilderna på slutet är en drabbande final på en arg, intensiv och omskakande film. (Jens Peterson)


Ryan Gosling.

First man

DRAMA Det dokumentära bildspråket, som tar oss åskådare så nära händelserna, gör att Oscarsvinnande svenska filmfotografen Linus Sandgren nog kan räkna med en ny nominering. Jag har aldrig riktigt brytt mig om astronauter och deras äventyr, men blev väldigt engagerad av ”First man”. (Jan-Olov Andersson)


Foto: TriArt
Eero Milonoff och Eva Melander.

Gräns

FANTASY/THRILLER ”Gräns” bygger liksom ”Låt den rätte komma in” på en text av John Ajvide Lindqvist, och är på samma sätt en korsning av realism och fantasy. Som en folksaga, och filmen har drag som för tankarna till Guillermo del Toro och hans filmer ”Pans labyrint” och ”The shape of water”. (Jens Peterson)


Foto: Scanbox

Juliet, naked

KÄRLEK Filmen bygger på en roman av Nick Hornby och har samma varma mix av humor, kärlek och musik som hans ”High fidelity”. Han är bra på att fånga hopplösa män. Kärleksfulla ”Juliet, naked” sätter igång intressanta samtal om förhållanden, idoler, om musikens makt och konstnärer. Vem har rätt när artisten tycker sångerna är bluff, men de betyder mycket för fans som tolkar in sina egna liv? (Jens Peterson)


Foto: Nonstop

Kusama – infinity

DOKUMENTÄR Man blir tagen av konstnären Yayoi Kusamas historia och hennes konst, beklämd, rörd – och rasande. Igen tänker man på alla kvinnor som försvunnit ur historieböckerna, och som i motsats till Kusama aldrig fått den uppmärksamhet de förtjänat. (Emma Gray Munthe)


Foto: Paramount
Tom Cruise i ”Mission: Impossible – fallout”.

Mission: Impossible – fallout

ACTION ”Fallout” har bekanta ingredienser, men använder dem kittlande. Hur många gånger har vi sett bomber med klocka som räknar ner? Ändå blir det pirrigt. Intrigen är tunn men effektiv. Ibland förstår man inte varför folk gör saker, mer än att det ser häftigt ut på bioduken. Och det gör det verkligen. ”Fallout” är en bergochdalbana med svindlande loopar. (Jens Peterson)


Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins och Judi Dench.

Nothing like a dame

DOKUMENTÄR Fyra underbart underhållande kvinnor som pratar skådespelarminnen. Maggie Smith har den vassaste tungan, inte minst när de pratar om monumentet Laurence Olivier som de jobbade med. Regissören Roger Michell (”Notting Hill”) låter kameran gå och skjuter ibland in frågor till de fyra. Filmen har också ett fantastiskt rikt arkivmaterial där vi får se dem som unga, både på scen, i tv och på film. Tidlöst kunnande och bländande utstrålning. (Jens Peterson)


Foto: Fox
”Smallfoot”

Smallfoot

ANIMERAD KOMEDI Snömännen har anledning att frukta oss. En tv-man som gör naturprogram stöter ihop med yetin Migo och behöver tittarsiffror. Kan världen klara mötet med främmande varelser? Kul sångnummer också. ”Smallfoot” hyllar fakta, frågor och nyfikenhet. Var inte rädd för att lära, för nya möten. En fnissig film som berör hjärna och hjärta. (Jens Peterson)


Foto: Nordisk film
Alba August som Astrid Lindgren.

Unga Astrid

DRAMA Astrid bestämmer. Det gör hon genomgående i den här skickligt berättade filmen. Astrid Lindgren blir volontär på Vimmerby Tidning och visar tidigt chefredaktören Reinhold Blomberg (Harald Rafaelsen) hur duktig hon är. De blir ett kärlekspar. Han ligger i en trasslig skilsmässa, han är 30 år äldre. Bra skådespelare med en enastående Alba August. Hon spelar en stark, rolig, snabbtänkt, omtänksam medmänniska med berättarlust. Det är en Astrid man tror på. (Jens Peterson)

ARTIKELN HANDLAR OM