Segt om katastrofal segling i Stilla havet

Sam Claflin och Shailene Woodley till havs.
Sam Claflin och Shailene Woodley till havs.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Adrift

Regi Baltasar Kormákur, med Shailene Woodley, Sam Claflin.

DRAMA Olyckan har redan skett. En jättevåg har havererat segelbåten på Stilla havet när Tami Oldman (Shailene Woodley) vaknar upp inne i kajutan. Var är hennes fästman Richard? Hon kämpar för att få båten flytsäker och rädda vad som räddas kan. Genom kikaren ser hon båtens jolle en bit bort.

I återblickar får vi följa hur Tami och Richard träffades på Tahiti. Det är 1983 och hon är 23 och har äventyrat sig runt Stilla havet från hemmet i San Diego under fem år. Han är tio år äldre, en engelsman som ensamseglat i Söderhavet.
Berättelsen växlar mellan den gryende kärleken före båtresan och Tamis försök att klara deras överlevnad efter stormen. Bilderna visar hur hon tar hand om den svårt skadade Richard, hur hon hittar proviant och ordnar dricksvatten. Så småningom får vi se stormen som slår till segelbåten med ett dråpslag.
Regissören Baltasar Kormákur gjorde senast ”Everest” om en katastrof med bergsklättrare. Det här är en annan sorts kamp för överlevnad, och bygger också på sanna händelser. Det är skickligt och realistiskt gjort, många undervattensbilder.

Problemet med filmer som handlar om många långtråkiga dagar på havet under allt värre omständigheter är att de blir tålamodsprövande att titta på.

Rockbjörnen
Publisert: