”Patrik 1,5” griper tag i en direkt

FILM

Förväntningar och fördomar. Hur man än försöker, går det inte att bortse från dem när man slår sig ned i biofåtöljen.

Ta den i förväg så omdiskuterade ”Brokeback mountain” (2005). Omtalad som en ”bögvästern” i förhandssnacket. Man såg framför sig Village People som lite klumpigt red omkring på prärien och sköt på varandra. Sedan visade det sig att historien utspelas så sent som i 1960-talets USA och att den känsligt skildrade en lite utdöende livsstil. Och i centrum stod två boskapsfösare och familjefäder ( Jake Gyllenhaal, Heath Ledger) – som först så småningom skulle våga trotsa den konservativa omgivningen och våga visa att de var mer intresserade av det egna än det motsatta könet när det gällde kärlek och sex.

Snart (12 september) kommer en svensk ”bögfilm” som helt uppenbart siktar på att nå en betydligt bredare publik än Pride-festivalens deltagare, även om den hade smygpremiär där.

Såg Ella Lemhagens ”Patrik 1,5” häromdagen och blev rätt överraskad. Den tacklar fördomar om homosexualitet på ett både oväntat och roligt sätt. Gustaf Skarsgårds och Torkel Peterssons porträtt av två män som försöker anpassa sig till livet i ett vanligt svenskt villaområde griper omedelbart tag i en.

En rolig och engagerande svensk kärlekshistoria – där huvudpersonerna råkar vara bögar.

ARTIKELN HANDLAR OM