Matias Varela: Jag var så jobbig att jag fick sparken

avJonna Säll

Publicerad:

Matias Varela om att börja skriva manus, de tuffa åren, och nya serien ’The Borgias’

1 av 3
SADLAR OM Matias Varela lägger skådespelandet på is ett tag och satsar på att skriva manus. ”Man måste ju låta publiken vila lite. De kan ju inte bara titta på mig”, säger han.

Från gangster till kung.

Matias Varela har redan intagit Hollywood.

Snart kan han även lägga till manusförfattare på cv:t.

– De ville att jag skulle skriva, det är ett stort förtroende, säger han till Nöjesbladet.

Först succén kring ”Snabba cash”, sedan kom Arne Dahl-filmerna. Under våren spelade Matias Varela, 32, in Johan Rencks kommande tv-serie ”Ettor och nollor” och nu är han aktuell i överdådiga dramaserien ”The Borgias” som sänds i C More Series.

– Folk tycker att jag har gjort bra ifrån mig och det känns väldigt skönt efter att ha stått och svettats i 1500-talskläder under tre månader, säger Matias Varela om responsen efter ”The Borgias”.

”Ung och naiv”

Men allt är inte glamour och storroller. Under åtta år var Matias Varela borta från scenen och jobbade i stället i byggbranschen.

Du släppte skådespeleriet ett tag?

– Jag tror att skådespeleriet släppte mig.

Han skrattar.

– Jag fick ju sparken för att jag var jobbig, nu är jag inte det längre.

Var du jobbig?

– Det kan jag nog tänka mig att jag var. Jag var ju ung och naiv.

Ju äldre han har blivit desto mer har han funnit sig själv. Han har mognat och byggbranschen ser nu ut att vara långt borta.

I augusti är det premiär för ”Snabba cash III – Livet deluxe” där Matias Varela spelar kriminella Jorge. Och framöver är han aktuell i en helt ny roll – som manusförfattare. Ett filmprojekt som han ska göra tillsammans med Jens Jonsson (”Livet deluxe”) och Mani Maserrat (”VI”).

– Det är en film som vi förhoppningsvis kommer att göra 2014 som handlar om en fotbollsstjärna. De har bjudit in mig och vill att jag ska vara med och skriva vilket känns väldigt hedrande, berättar han.

Även om han har arbetat med båda regissörerna tidigare är det första gången de arbetar tillsammans alla tre.

– Nu har vi blivit som en liten trio. Jag tycker att de är bland de mest begåvade vi har i landet – fina killar. Att få sitta och jobba med dem är väldigt utvecklande.

Att skriva manus och inte stå framför kameran gör att han kan återgå till mer vanliga rutiner, något han har längtat efter.

– Det är skönt att gå till jobbet på morgonen och sluta på eftermiddagen, jag har saknat det.

Oklar framtid

På måndag börjar trion sitt arbete tillsammans.

– De närmsta månaderna blir det mer skrivande än något annat. Man måste ju låta publiken vila lite, de kan ju inte bara titta på mig.

Ett ovanligt sätt att tänka som skådis?

– Jag vet inte. Men man måste ju välja det man gör. Är man med för mycket tröttnar ju folk till slut.

Men krävs det inte ett visst drag av exhibitionism i yrket?

– Jag har nog för lite av det. Jag undrar ibland om jag är i rätt yrke. Jag älskar mitt jobb men det är inte jättelätt med alla grejer runt omkring.

Vad som blir av den kommande filmen vet han inte i nuläget.

– Ingenting i filmbranschen är någonsin bestämt. Man kan börja filma en vecka och nästa kan de ställa in. Man kan inte ta något för givet i den här branschen förrän filmen går på bio. Det är tjusningen men det är också oroligt och passar inte alla. Jag försöker alltid gardera mig, man kan inte bli beroende av det här livet, säger Matias Varela.

Matias om ...

...rädslorna:

”Mina rädslor handlar om att göra en dålig tolkning av en roll. Men sådana rädslor är också viktiga. Den dagen du börjar skjuta från höften är den dagen du börjar stagnera som konstnär. Jag har krav att vara bra på det jag gör. ”

...att ha biffat till sig sedan första ”Snabba cash”-filmen:

”Många filmer är väldigt fysiskt krävande. Som i ”Borgias”, att stå upp med kläderna som vägde 25 kilo en heldag i 40 graders hetta, det är krävande. Även ”Snabba cash”-filmerna var fysiskt ansträngande, vapnen vägde jättemycket.”

...teamarbetet under filminspelningar:

”Att göra film handlar om lagarbete, det är inte tennis utan fotboll.”

...inspelningen av ”The Borgias”:

”Det var en av de mest lärorika perioderna hittills i mitt liv.”

Det här är Matias Varela

Namn: Louis Matias Karl Padin Varela. Ålder: 32 år. Bor: Södermalm i Stockholm. Aktuell: I tredje säsongen av ”The Borgias” som är Neil Jordans dramaserie med Jeremy Irons som påven Alexander VI. I serien medverkar även svenska skådespelaren David Dencik. Serien har svensk tv-premiär i kväll klockan 21 i C More Series och C More Series HD. Karriär i urval: ”Stockholm boogie”, ”Snabba cash”, ”Arne Dahl: Misterioso”, ”En gång i Phuket”, ”Snabba cash II” och ”The Borgias”.

Publicerad: