Helt rätt val av skådisar

FILM

Vi är många som fängslats av Stieg Larssons tre böcker.

Och de två mycket färgstarka huvudpersonerna.

Michael Nyqvist och Noomi Rapace är bra val.

Foto: Stieg Larsson skrev böckerna.

De spelar figurer med samma genomslag som Beck och Gunvald Larsson, James Bond och Pippi Långstrump. Kan förändra deras yrkesliv.

Lisbeth Salander är en ovanligt fascinerande skapelse. Alla läsare har bildat sig en egen bild av hur hon ser ut. Böckerna innehåller ett detaljerat signalement.

Den som spelar Lisbeth kan inte se ut hur som helst.

För intrigen är det viktigt att hon är liten och ser späd ut. Att många tror att hon är en tonåring, en försvarslös flicka. En missuppfattning som drabbar flera som underskattar henne. Lisbeth behärskar kampsport och boxning. Och skjutvapen.

Hon är ilsken. En tystlåten punkare som under ytan är fantastiskt duktig på datorer.

Arg kan många spela. Noomi Rapace har väl fått bra träning som den ständigt barska kvinnan hon spelar i tv-aktuella ”Labyrint”. Men Rapace är också i storlek small. Vi många läsare kan säkert tro på henne som Lisbeth.

Den andra huvudrollen Mikael Blomkvist är en journalist. Han ska se bra ut, och är betydligt äldre än Lisbeth Salander. Han har varit elitsoldat, men har plufsat till sig på senare år. Michael Nyqvist är en duktig skådespelare och blir säkert utmärkt.

Och även om han filmat flitigare än de flesta andra de senaste åren är Nyqvist inte förknippad med en enda roll. Det är en fördel.

Provfilmningar har tydligen visat att det slår gnistor om dem tillsammans.

Det här är de två huvudrollerna. Bokläsarna vet att det finns ett häftigt galleri människor runtomkring dem, med köttiga roller för många att hugga in i.