Film

Keira Knighley kan vinna – som låtskrivare

Av: 

Jens Peterson

FILM

Jens Peterson om nomineringarna till Oscars-galan

Trist att inte ”Turist” blev Oscarnominerad.

Annars är det en fin lista av bra filmer som kan vinna den 22 februari.

Hurra för ”Boyhood”, ”Birdman” och ”Theory of everything”. Och Keira Knighley - som kan vinna även som låtskrivare.

Keira Knightley har huvudrollen i ”Sånger från Manhattan”, och hon är textförfattare till ”Lost stars” som är Oscarnominerad sång därifrån. Den filmen fick inte så mycket annan uppmärksamhet, men det fick ”The imitation game” som har svensk premiär i dag. Där spelar Keira Knightley mot Benedict Cumberbatch.

En utmärkt film som kan vinna mycket. Även regi-Oscar för norrmannen Morten Tyldum, som nådde ut med thrillern ”Huvudjägarna”.

De stora favoriterna är ”Birdman”, ”Boyhood” och ”Theory of everything”, som lär göra upp om skådespelarpriserna. Det är tre filmer gjorda med lite pengar och stor talang,

Det gäller även ”Foxcatcher”, som fick några tunga nomineringar. Steve Carell kan vinna bästa huvudroll och hans näsa kan vinna bästa smink. Jazzfilmen ”Whiplash” har också återkommit när 2014 års filmer prisats och hyllats.

”Selma” om Martin Luther King förväntades få flera nomineringar för skådespelare och regi.

Detta är filmer gjorda vid sidan av Hollywoods påkostade spektakel. Det är inte de stora produktionerna som dominerar Oscarlistan, utom i tekniska kategorier. Det är där man hittar ”Hobbit: femhäraslaget”, ”Apornas planet”, ”Guardians of the galaxy”, ”X-men” och ”Interstellar”.

Största överraskningen är att ”The Lego movie” inte nominerades som en av de bästa animerade. Den får trösta sig med att hitsången ”Everything is awesome” kan få en guldgubbe.

Belgiska ”Två dagar, en natt” föll tidigt ifrån, men Marion Cotillard kan vinna som bästa skådespelare.

Bland de icke-engelskspråkiga är nu ”Ida” favorit. Den fick också en nominering för sitt foto.

Vi var många som gissade att ”Turist” skulle få en plats på galan och vara med i slutdiskussionerna. Kanske till och med vinna till sist. Nu blir det inte så. Trots bra mottagande i USA och en allmängiltig intrig som folk på många håll kan känna igen sig i.

Filmen blir ändå en plattform internationellt för Ruben Östlund. Det blir spännande att se vad han kommer med härnäst.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert: