Originell syskonresa kring sorg och skratt

avJens Peterson

Foto: Edge entertainment
Tre syskon och en frånvarande far i Turkiet.

När fjärilarna kommer Regi: Tolga Karaçelik, med Tolga Tekin, Bartu Küçükçaglayan, Tugce Altug, Hakan Karsak, Serkan Keskik.

KOMEDI En association som filmen ger: Tjeckiska 60-talsfilmer av Milos Forman och Jiri Menzel. Den här turkiska tragikomiska historien har samma drastiska kast mellan sorg och skratt. Moderna tider möter urgamla traditioner.

Den följer tre vuxna syskon som får en kallelse från fadern de inte sett på 30 år. Han vill att de ska återvända till byn där de växte upp, där han fortfarande bor. Vad vill han? Syskonen tvekar. Är arga på fadern.

Storebror är astronaut (han har inte fått lyfta) i Tyskland. Lillebror är skådespelare som försörjer sig med att dubba katter till hemvideofilmer. Systern är förskollärare, på explosionsgränsen trött på sin självupptagne make.
De far iväg i en hyrbil ut på landsbygden. ”När fjärilarna kommer” är delvis en road movie, men sista halvan utspelas i den lilla byn. Där finns märkligheter. Den poetiska filmtiteln om fjärilar får sin förklaring. Där finns också mindre poetiska exploderande höns. Även de får sin förklaring.

Byäldsten är en uppjagad man som inte tål att ifrågasättas av sin hustru. Byns andre makthavare är en imam som tappat tron, vilket gör byborna förbannade när de vill ha hjälp med olika böner.

Gamla smärtor väcks till liv, sår från barndomens tragedier. De växlas galghumoristiskt med humor. De skrattar medan tårarna rinner.

ARTIKELN HANDLAR OM