Filmrecensioner

Ett skilsmässodrama med hög igenkänningsfaktor

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Marriage story

Regi Noa Baumbach, med Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta, Julie Hagerty, Merritt Wever, Wallace Shawn.

DRAMA

Få filmer börjar så underbart kärleksfullt som ”Marriage story”.

I ett bildmontage som håller på sju, åtta minuter, berättar filmens båda huvudpersoner – Charlie Barber (Adam Driver), hyllad teaterregissör i New York, och Nicole (Scarlett Johansson), hans fru och skådespelerska i hans pjäser – om vad de tycker är allra bäst med varandra. Både vad de är bra på och vad de har för lite udda och kanske lite tokroliga egenskaper. Man förstår precis varför just de här två har blivit tokkära i varandra. Och Noah Baumbach visar varför han nu, vid 50 års ålder, är en av USA:s främsta manusförfattare/regissörer. Sällan har någon så effektivt satt en stämning för en historia och gett oss allt vi behöver veta om huvudpersonerna.

Sedan kastar han publiken rakt in i parets skilsmässa!

Nicole flyttar till Los Angeles för en roll i en tv-serie. Hon tar med sig 8-årige sonen. Charlie avvaktar. Tror det bara är en tidsfråga innan hon flyttar ”hem” igen.

Men för henne har ”hemma” alltid varit Los Angeles. Och den skilsmässa de först försökte lösa så smidigt som möjligt, blir snabbt ganska smutsig. Särskilt sedan först hon, sedan han, kopplar in toppadvokater, spelade av Laura Dern (lysande!), Alan Alda och Ray Liotta.

Det är ingen hemlighet att Noah Baumbach har inspirerats till historien av sin egen skilsmässa från skådespelerskan Jennifer Jason Leigh, vars senaste uppmärksammade roll var i Quentin Tarantinos ”The hateful eight” för några år sedan. Hon är, rimligtvis, måttligt road av historien.

I ärlighetens namn bör dock påpekas att Baumbach inte framställer Adam Drivers rollfigur som något offer, båda huvudpersonerna har sina brister i en historia som verkligen griper tag och stundtals även faktiskt är rolig, på ett tragikomiskt sätt. Det är som att Baumbach förmår betrakta både sig själv och exhustrun utifrån, med någon slags ömhet. Även om här finns några briljant skrivna och spelade utbrottsscener, handlar det om två personer som i grund och botten respekterar varandra.

Även om man inte lever ett privilegierat showbiz-liv, är detta filmen med mycket hög igenkänningsfaktor för alla som genomgått en separation eller skilsmässa.

Filmen visas på Netflix från 6 december.

SE OCKSÅ: ”The squid and the whale” (2005). Noah Baumbachs genombrottsfilm skildrar hans föräldrars (Jeff Daniels, Laura Linney) skilsmässa. Finns att streama, bland annat på Netflix.

VISSTE DU ATT… Laura Derns rollfigur är inspirerad av den kvinnliga advokat både hon själv och Scarlett Johansson anlitade vid sina skilsmässor?

JUST NU… är Adam Driver snart aktuell i nya Star Wars-äventyret ”The rise of Skywalker”.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Laura Dern

Skilsmässa

Adam Driver

Noah Baumbach

Jeff Daniels

Laura Linney