Våldsamt gisslandrama i julmiljö

Mycket splatter när jultomten blir actionhjälte

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Violent night

Regi Tommy Wirkola, med David Harbour, John Leguizamo, Cam Gigandet, Beverly D'Angelo.


Titeln säger väl det mesta.

Trots att jultomten har huvudrollen i den här filmen, är den föga barn- och familjevänlig.

Norrmannen Tommy Wirkolas utlandskarriär har varit en berg-och-dalbana inom actiongenren, men hans senaste film på hemmaplan, ”I död och lust” med Noomi Rapace och Aksel Hennie, var faktiskt riktigt bra. Finns på Netflix.
Annars är nyanser inte hans styrka. Nu är han i Hollywood igen, har fått en säkert rejäl budget och det mesta har lagts på slagsmål, skottlossningar och effekter. Blodet sprutar rejält när jultomten (!) agerar actionhjälte efter att legosoldater under ledning av John Leguizamo har tagit en stenrik familj som gisslan. Tomten, spelad av David Harbour, känd från tv-serien ”Stranger things”, samarbetar med en liten flicka (Leah Brady) i familjen som faktiskt tror på tomten. Hennes insats blir att gillra fällor för skurkarna. Kvällen innan har hon ju sett ”Ensam hemma”.
Just framgången för ”Ensam hemma”, den banbrytande komedin från 1990, har säkert varit ledstjärnan här, men producenterna och Wirkola är lite för förtjusta i splatter för att mixen mellan våld och humor ska bli till en lämplig familjefilm.
Sorgligt också att den rika familjens matriark spelas av en kvinna med så sönderopererat ansikte, att man bara stirrar på henne och inte hör ett ord av vad hon säger. Hur fan tänkte Beverly d'Angelo?

Filmen visas på bio.


Byt ut mot bild ur filmen/serien du tipsar om.
Byt ut mot bild ur filmen/serien du tipsar om.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE