Varmt men kontursvagt om ett onormalt tonårsliv

Franska ”Normal” handlar om en ung tjej som vårdar sin sjuke far

Publicerad 2023-06-01

”Normal”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Normal

Regi Olivier Babinet, med Justine Lacroix, Benoît Poelvoorde, Joseph Rozé, Steve Tientcheu, Sofian Khammes, Saadia Bentaïeb.


FILMRECENSION. Verklighet och dagdrömmar blandas i Olivier Babinets ”Normal”. Om hur en tonårstjej försöker få sin tillvaro tillsammans med sin sjuke far att verka normal inför ett besök från socialen.

DRAMAKOMEDI. En del tonårsfilm, en del fantasi och en del socialskildring. 

I ”Normal” träffar vi tonårstjejen Lucie Sturm (Justine Lacroix), som för att hantera sitt okonventionella liv ofta flyr in i fablernas värld, men nu måste frisera sin verklighet, snabbt, så att den framstår som just normal.

Lucie bor med sin pappa (Benoît Poelvoorde), som lider av MS och lindrar ledan och smärtan med zombiespel och marijuana. Mamman är död, och Lucie är ensam ansvarig för att ta hand om sin far, dra in extrapengar och sköta hushållet.

Att hon är trött går ut över skolarbetet, och en dag blir hon informerad om att en socialarbetare snart kommer hem till henne på besök.

Hon börjar förbereda hemmet och pappan, och hittar samtidigt en bundsförvant i klasskamraten Etienne (Joseph Rozé), som precis som hon själv trackas i skolan. 

Olivier Babinets film är baserad på David Greigs pjäs ”The monster in the hall”, och ramas in av en historia som Lucie skriver om sig själv.

Verklighet och dagdrömmar blandas, och det är varmt och charmigt om ett gripande och relativt outforskat ämne. Men klichéer hovrar över många scener, och det är svårt att få någon känsla för vare sig tid eller plats, vilket gör helhetsintrycket onödigt konturlöst.

Visas på bio, från den 2 juni.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln