Hyllas i England

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-17

Nu hoppas "Millennium"-skaparna på USA-succé

”Millennium” hyllas i England.

Nu tas steget över till USA.

– Jag önskar att alla som jobbar med film någon gång får chansen att uppleva ­detta. Det är magiskt, säger producenten Søren Stærmose.

Brittiska tidningar lovordar Noomi Rapace för hennes insats som Lisbeth Salander.

Britterna gör tummen upp åt ”Millenium”-­serien.

I fredags hade ”The girl with the dragon tattoo” – vilket är den den engelska titeln på filmen "Män som hatar kvinnor" –  premiär på biografer runt om i Storbritannien, och det till tonerna av bitvis mycket goda recensioner.

Var på plats i London

Inflytelserika ­filmmagasinet Empire gav filmen högsta ­betyg, fem stjärnor, och kallade Noomi Rapaces Lisbeth Salander för ”Den bästa europeiska actionhjältinnan sedan Anne Parillauds Nikita”. Även tidningen Metro i England delade ut högsta betyg.

Filmmakarna själva?

Stærmose.

De jublar förstås.

– Jag och Noomi Rapace var alldeles nyligen i London för den brittiska premiären av ”The girl with the dragon tattoo”. Det var härligt att vara på plats och sedan läsa recensionerna. People skrev till och med att filmen är bättre än Scorseses ”Shutter island”, ­säger producenten Søren Stærmose till Nöjesbladet.

”Hajpen är stor”

Nu är siktet inställt på andra sidan Atlanten. Den 19 mars har ”The girl with the dragon tattoo”, den första filmen i serien, premiär i USA, där den kommer att gå upp i mellan 150 och 200 kopior.

– Vi har fått goda recensioner i USA och hajpen är stor. Vi har hållit speciella filmvisningar inför premiären, det har varit enormt tryck och folk var som galna när biljetterna tog slut. Allt pekar på att något stort är på gång, säger Stærmose.

ANNONS