Här blir ’JW’ en mördare

FILM

Kinnaman spelar in ”Snabba cash 2” – och hans rollfigur lever ett hårt liv

1 av 5 | Foto: SKJUTER KALLBLODIGT Innan den brutala scenen där JW (Joel Kinnaman) skjuter en torped diskuteras den noggrant. ”Jag ska ju inte vara som en mördarmaskin”, säger Kinnaman.

ANGERED. Chockad stapplar JW ut från radhuset, får syn på torpeden – och skjuter honom kallblodigt.

Uppföljaren till succéfilmen ”Snabba cash” spelas just nu in, återigen med Joel Kinnaman, 31, i rollen som JW.

– Historien fortsätter, och filmen följer JW, Jorge och Mrado. Men några år har gått, och det har fått konsekvenser för alla tre, säger han till Nöjesbladet.

Sju timmars arbetsdag – 20 sekunder på vita duken. Att spela in en film tar tid, vilket skådespelarna i ”Snabba cash 2” upplever just nu.

I tisdags, inför den församlade presskåren, ägnade den väldige Gane Dzakovic en halv dag åt att titta in i en bil, bli skjuten i ryggen, och falla handlöst framåt.

För storstjärnan Joel Kinnaman var det än värre. Han fick ägna en hel dag åt att vänta på sin scen och bli sminkad. För att till slut få besked att inspelningen skjuts upp en dag.

I ”Snabba cash” spelar han Johan ”JW” Westlund, en fattig student som lever ett dubbelliv som jetsetare och knarkhandlare. I en av de sista scenerna skjuter en skärrad JW mot både fienden och polisen. Och avslutar filmen i fängelset.

Tre år har gått

I ”Snabba cash 2” har Kinnamans karaktär förändrats.

– Historien fortsätter, men det har gått tre år och det har haft konsekvenser för allas liv, även JW:s. Men filmen börjar med att jag fortfarande sitter i fängelse, säger han.

Foto: Regissören Babak Najafi granskar dagens arbete i kameran.

När Nöjesbladet i går exklusivt fick se fortsättningen på skjutscenen är det en annorlunda JW som dyker upp. Efter en konfrontation inne i ett radhus kommer han ut och får syn på en nedskjuten Gane Dzakovic. Utan att tveka går han fram och skjuter den liggande torpeden.

Men scenen är inte självklar. Kinnaman diskuterar länge med regissören Babak Najafi och Dzakovic.

– Jag ska ju inte vara som en mördarmaskin utan är chockad efter vad som hänt inne i radhuset, resonerar han.

Vill höja temperaturen

”Snabba cash” var med 620 000 biobesökare den mest sedda svenska filmen i fjol. Producenten Fredrik Wikström hoppas på en minst lika stor succé för uppföljaren, som är en betydligt mer fartfylld film.

Foto: Fredrik Wikström.

– Ambitionen är att höja temperaturen och spänningen rejält. Hela filmen ska vara som under de sista 30 minuterna i den första, säger han.

Joel Kinnaman får sällskap i huvudrollslistan av Dragomir Mrsic (Mrado) och Matias Padin Varela (Jorge).

– Jorge flydde och har tillbringat större delen av de här tre åren i Sydamerika. Han är hårdare och mer cynisk och har gjort sig skyldig till en hel del dumheter under den här tiden, så man ska inte tycka synd om honom. Samtidigt har han kvar sin varma sida, säger Matias Padin Varela.