Malin i ”Saltkråkan”: ”Vi blev lurade”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Barnskådespelarna hade dåliga löner

1 av 9 | Foto: lotte fernvall
Louise Edlind-Friberg.

Filmbolagen har tjänat miljoner på ”Saltkråkan”.

Nu avslöjar ”Malin”-skådespelaren att barnskådespelarna fick nöja sig med några tusenlappar.

– Vi barn blev lite lurade på lönen, säger Louise Edlind Friberg till norska Aftenposten.

För 50 år sedan spelades de första avsnitten in av ”Saltkråkan”. Louise Edlind Friberg, 66, som spelade Malin i serien, berättar för norska tidningen Aftenposten att lönen var dålig för barnskådespelarna.

– Det var väldigt roligt att spela in både tv-serien och filmerna, en fantastisk tid. Jag vill absolut inte verka bitter. Men om sanningen ska fram blev vi barn lite lurade på lönen, säger Louise Edlind Friberg till Aftenposten.

Tjänade några tusen

Edlind Friberg var mellan 16 och 17 år när hon för första gången gjorde rollen som farbror Melkers äldsta dotter Malin.

Svensk filmindustri köpte upp Artfilm som producerade ”Saltkråkan” och tjänade miljoner på affären. Samtidigt fick Maria Johansson (Tjorven), Stephen Lindholm (lille Pelle) och Louise Edlind Friberg (Malin) nöja sig med några tusenlappar.

Inga standardavtal

Enligt Friberg och Aftenposten fick hon 2500 kronor för en hel sommars jobb, alltså tolv avsnitt.

– Det fanns inga standardavtal för barnskådespelare på den tiden. Våra föräldrar tyckte lönen var acceptabel tänkte mest att det var något roligt för oss barn att sysselsätta oss med, säger hon till tidningen.

Dvd-försäljningen har gett mig max 4000 kronor per år, säger hon.

”Hunden var det bästa”

Namn: Stephen Lindholm Yrke: Journalist Ålder: 58 Genombrott: ”Vi på Saltkråkan” (1964) Så sa man då: ”Pelle är liten och tillgiven och underbar.” – Dagens Nyheter

Tjorvens kompis Lilla Pelle var Saltkråkans största djurälskare. Samma sak gick att säga om Lindholm som spelade Pelle. När inspelningen var slut fick han ta med sig hunden ”Jum-Jum”.

– Det var det roligaste med hela inspelningen. Hon hängde med mig tills hon var tolv ungefär, har han berättat för Klick!

Se alla Saltkråkan-barnen provfilma här.

Publicerad: