Sex länder stoppar Danish girl – kritiseras av Billström

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kallas ”depraverad” och ”främjande av homosexualitet”

1 av 4
Alicia Vikander på röda mattan.

Friska fläktar i Jordanien?

Not so much.

Det är ett av sex länder där Alicia Vikanders succéfilm ”The danish girl” förbjuds, skriver DN.

Sex länder.

Och värderingar från mörkaste 1990-talet.

Kuwait, Oman, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Jordanien och Qatar förbjuder alla filmen ”The danish girl” där Eddie Redmayne spelar danska konstnären Einar Wegener som blev transpionjär på 1920-talet efter en av de första könskorrigeringarna. Svenska Alicia Vikander spelar mot Redmayne i filmen och har hyllats för sin rollprestation.

”Främjar homosexualitet”

Enligt ett officiellt uttalande från Jordaniens myndigheter vänder de sig mot att filmen ”främjar homosexualitet och könsbyte”. I Quatar heter det att den är ”moraliskt depraverad”

Det har fått Europarådets parlamentariska församling (PACE) ayy reagera, skriver DN.

Enligt tidningen har församlingen skickat en skriftlig markering, där de skriver att bannlysningen strider mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Billström: Bör lyfta frågan

Udden riktas inte minst mot just Jordanien som ingick ett partnerskap för demokrati med församlingen förra veckan:

”En bannlysning av filmer som ’The Danish girl’ går helt emot andan i det partnerskap som det jordanska parlamentet har ingått - och vi tror att det finns ett behov av att påminna våra partner om detta”, skriver de.

– Vi bör lyfta frågan om denna typ av censur mot HBTQ-personers rättigheter, i synnerhet i ljuset av att så sent som i förra veckan ingick ett partnerskap för demokrati med Jordaniens parlament, säger Tobias Billström, som är vice ordförande i den svenska delegationen i PACE till DN.

Publicerad:

LÄS VIDARE