Fascinerande och välspelat

avJens Peterson

pressas i förhör Georg Elser (Christian Friedel, i mitten) försökte döda Adolf Hitler.

DRAMA En man förbereder ett attentat med en tidsinställd bomb. Det är i München i november 1939 och han ska spränga ett möte där Adolf Hitler är talare. Vi vet att han inte lyckades, men den här sanna historien berättar om Georg Elser och vad som ledde fram till försöket att döda Hitler.

Ramhandlingen är förhör med Gestapo som vägrar att tro att han kunde genomföra sprängningen, som dödade åtta personer, ensam. Officeren som pratar med Elser inser att fången talar sanning, men förhörsledaren är pressad uppifrån att få fram bekännelser om en större konspiration.

Georg Elser växte upp i södra Tyskland och hade arbetat som snickare och på en klockfabrik. Han är också duktig musiker och spelar i ett band när vi möter honom. Steg för steg märker han hur staden Königsbronn och hembygden förändras när nazisterna får makten. Hans vänner som är kommunister förs bort. Han inleder ett förhållande med en gift kvinna vars man misshandlar henne.

Förhören i Berlin med Elser, som torteras på olika vis växlas med minnen av åren före andra världskriget.

Oliver Hirschbiegel fick ett genombrott med ”Undergången” med Bruno Ganz. ”Elser” är fascinerande och välspelad tysk historia om de försök till motståndsrörelse som fanns.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film