Farlig förbindelse och skev kärlek i tvetydiga thrillern ”Beast”

Foto: Folkets Bio.
”Beast”.

avKarolina Fjellborg

FILM

FILMRECENSION En förbjuden romans utvecklas till något betydligt farligare i ”Beast”. En hal blandning av förvriden, svart kärlekssaga, psykosexuell thriller och mordmysterium.


Beast

Av Michael Pearce, med bl a Jessie Buckley, Johnny Flynn, Trystan Gravelle och Geraldine James.


PSYKOLOGISK THRILLER Det är en tolkningsfråga huruvida titelns odjur bara syftar på honom, eller också på henne, i den brittiska regissören Michael Pearce spännande, tvetydiga långfilmsdebut. En blandning av förvriden, svart kärlekssaga, psykosexuell thriller och mordmysterium.
Skådeplatsen är ett blåsigt, vackert och isolerat Jersey, där Moll (Jessie Buckley) – en ung kvinna som har uppenbara problem med både den mentala och den sociala biten – inte passar in någonstans, och kontrolleras hårt av sin kyliga, strama mamma (Geraldine James).
Efter att ha smitit från sitt eget födelsedagskalas, festat hela natten och hamnat i en farlig situation, räddas hon av den ovårdade men tilldragande tjuvjägaren Pascal Renouf (Johnny Flynn), och de två inleder vad som börjar som en ganska typisk, förbjuden romans mellan flickan från rätt sida av spåren och pojken från fel sida av dem – men snart utvecklar sig till något mer driftstyrt och betydligt farligare.
En seriemördare härjar på ön, och Pascal, som har en våldsam historia, står högst upp på listan över de misstänkta. Men Moll håller fast vid Pascal, och frågan är om hon verkligen tror att han är oskyldig, eller om hon tvärtom attraheras av möjligheten att han inte är det. Och om skönheten rent av själv har odjurstendenser.
Upptakten är starkare än upplösningen, men "Beast" kryper in under skinnet med sin intensitet och opålitliga atmosfär, och Pearce är definitivt en regissör att hålla ögonen på.


”Beast” har biopremiär den 20 juli.


ARTIKELN HANDLAR OM