Bourne Supremacy

Publicerad:
Uppdaterad:

<4plus/> Amerikansk ACTION i regi av Paul Greengrass, med bl a Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles, Karl Urban och Joan Allen.

En biljakt som faktiskt är spännande.

När såg man det senast?

En biljakt där bilarna faktiskt krockar och kraschar och slungas in i andra fordon på vägen. En biljakt som känns som på riktigt.

”Bourne supremacy” har kansake en intrig som många andra filmer, men den har en bättre intensitet och tempo.

Även den första filmen var en bra modernisering av Robert Ludlums spionroman. Den här fortsätter där den andra slutade, med paret Bourne (Matt Damon) och Marie (Franka Potente) på resa/flykt ute i världen. Men någon vill inte att de ska få vara ifred.

Varför? Jason Bourne har fortfarande minnesförlust kring sitt tidigare liv som agent/mördare åt CIA. Det finns människor som är rädda för att han ska börja minnas.

Så han ger sig ut för att ta reda på sanningen och försöka rätta till misstag ur det förflutna.

Som en Bondfilm rör den sig över världsdelarna. Men det här är tätt och spännande. Allt rör sig mot Berlin där en ny CIA-chef (Joan Allen) också försöker få reda på sanningen om Threadstone. Hon leder en jakt på Bourne som själv är på jakt. Gott om bakhåll och fällor.

Matt Damon är bra i huvudrollen för liksom Bourne är han en anonym soldat. Hans färglöshet fungerar bra när uppdraget är att inte synas.

I bakgrunden finns människor med makt och pengar som vill dölja sina affärer. Paul Greengrass (”Bloodu synday”) har gjort en effektiv actionfilm.

Jens Peterson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN