Film

Succé – så in i Norden

Av: 

Klas Granström

FILM

"Män som hatar kvinnor" slår dansk-svenskt rekord på bio

Det blev succé för ”Män som hatar kvinnor”.

Efter bara en helg på bio i Danmark och Sverige har den cirka 350 000 besökare – det är den bästa öppningen någonsin för en svensk film i Skandinavien.

– Fantastiskt! säger Peter Haber när Nöjesbladet når honom med nyheten.

Det finns bara två filmer som är större än ”Män som hatar kvinnor” – ”Arn” och fjärde filmen om Harry Potter. Efter bara en helg på bio har 175?000 svenskar och 176?000 danskar sett filmen om Michael Blomkvist och Lisbeth Salander.
Det finns bara två filmer som är större än ”Män som hatar kvinnor” – ”Arn” och fjärde filmen om Harry Potter. Efter bara en helg på bio har 175?000 svenskar och 176?000 danskar sett filmen om Michael Blomkvist och Lisbeth Salander.

Hajpen har varit enorm kring ”Män som hatar kvinnor”.

Stieg Larssons bok har den redan sålts i över tio miljoner exemplar världen över – nu får vi det första beviset på att det även pekar mot succé på vita duken.

Nöjesbladet kan presentera siffrorna för antalet besökare under premiärhelgen, i både Sverige och Danmark – och de talar sitt tydliga språk.

Bara ”Arn” är större

?I Sverige har filmen setts av 171 255 betalande besökare (175 000 totalt om man räknar med förhandsvisningar) bara i Sverige.

??I Danmark har ytterligare 176 000 besökare sett filmen – vilket ger ett totalt besöksantal i Skandinavien på 351 000 personer.

Endast ”Arn” har tidigare gjort en bättre bioöppning i Sverige. Men då gick den upp under jul, vilket är en stark biohelg.

? Danmark gör ”Män som hatar kvinnor” den näst bästa öppningen av en utländsk film någonsin.

– Bara den fjärde ”Harry Potter” filmen slår det här i Danmark, bekräftar Annmari Bergmark på Nordisk film.

”Överraskad”

Under måndagskvällen är Nöjesbladet först att nå skådespelaren Peter Haber, 56, som spelar Martin Vanger, med nyheten.

– Fantastiskt. Jag blir överraskad, det får man säga. Jag trodde att många skulle se den eftersom så många hade läst böckerna så klart, men det här gör mig överraskad, säger en glad Haber.

I sammanhanget kan nämnas att Lukas Moodyssons miljonsatsning ”Mammut” fortsätter att floppa. Drygt 2 200 personer såg den i helgen – den har då efter sex veckor setts av 135 599 personer totalt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: