Kliver ur pappa Bowies skugga

FILM

Duncan Jones lanserar film för 1,4 miljarder kronor

HOLLYWOOD. Hans pappa var David Bowie.

Med filmatiseringen av ett av världens mest populära tv-spel är Duncan Jones redo att ta klivit ur sin fars skugga.

För Nöjesbladet berättar han om nya filmen ”Warcraft”, hans pappas påverkan och varför han jobbar med Alexander Skarsgård i nästa projekt.

Foto: AP
David Bowie med sonen Duncan Jones.

Det är ingen överdrift att påstå att Jones tillvaro pendlat mellan glädje och sorg de senaste månaderna.

Knappt hade 44-åringen fått beskedet att han och hustrun Rodene Ronquillo skulle bli föräldrar förrän hans pappa gick bort i cancer.

Jättelansering

Samtidigt stod lanseringen av jättesatsningen ”Warcraft” för dörren – projektet för 1,4 miljarder kronor som han ägnat de senaste tre och ett halvt åren.

– Det har varit ett maraton, säger han när vi träffas på en restaurang inne på filmbolaget Universals område i Los Angeles.

Bowie fick aldrig se det färdiga resultatet där civilisationen i Azerot hotas när orcherkrigare flyr sin döende värld för att kolonisera en annan.

– Det är inte bara för att filmen kommer ut som jag saknar honom. Han kommer alltid att finnas i mitt hjärta och han kommer alltid att vara saknad.

Klippte film ihop

Det är på flera sätt Bowies förtjänst att Jones sitter här i dag.

– Han hade alltid varit intresserad av film. En tidig hobby för mig och min pappa var att sätta ihop små tecknade berättelser. Han visade hur jag skulle klippa och göra storyboards – allt det man lär sig på filmskolan. Han inspirerade mig på så många sätt.

Ändå var det inte givet att Jones skulle bli regissör.

– Det tog lång tid för mig att komma på vad jag ville göra. Det var därför jag läste på universitet i så många år.

Ändå är det på något sätt naturligt att Jones hittills största projekt är en film baserat på av världens genom tiderna mest populära tv-spel, ”World of warcraft”

– Vi reste mycket när jag växte upp. Tv-spel var det jag alltid kunde ta med mig. Jag spelade massor, helst scifi och fantasy.

Jobbar med Alexander Skarsgård

Med ”Warcraft” bakom sig står ”Mute” på tur. I thrillern om en stum bartender spelar Alexander Skarsgård den ena huvudrollen.

– Han är intressant, en kille som kan så mycket men som inte riktigt fått möjlighet att få visa bredden förut. Jag ser fram emot att få jobba med honom.

Innan vi skils åt pratar vi om hur det är att sörja någon som nästan en hel värld sörjer.

– Jag vet att det kom som en chock för många när pappa dog. Det gjorde det inte för oss. Vi visste tidigt nog vad som skulle hända.

– Vi fick säga våra adjö och försäkra oss om att inget blev osagt. Det var skönt och fick mig att känna att vi alla skulle må så bra vi kunde.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film