Oh, happy day

FILM

Dansk komedi av Hella Joof med bland andra Lotte Andersen, Malik Yoba, Ditte Gråbøl och Kurt Ravn.

Musikens, och framför allt körsångens, helande kraft har varit ett poppis tema på film de senaste åren. Nu kommer danskarnas svar på vår egen känslosvallande ”Så som i himmelen”.

Historien i ”Oh, happy day” är nästan skrattretande lik den svenska. Hannah (Lotte Andersen) bor i en dansk by och är med i en liten sångensemble. En dag kommer en gospelkör från USA på turné och då deras karismatiske ledare Moses Jackson blir kvar efter en olycka tar Hannah chansen att värva honon till kören. Inte oväntat får han snart sina lärjungar att börja ifrågasätta sina liv.

Trots likheterna med ”Så som i himmelen” är tonen här en helt annan. Komiken är filmens motor och kryddar den med en hel del charm även om det tenderar att slå över åt det klämkäcka hållet. Stora frågor, som att våga gå sin egen väg, avhandlas på löpande band. Fast ”Oh, happy day” är en smula platt är lusten och energin oemotståndlig.

Liksom Malik Yoba i rollen som Moses Jackson.

Han både inspirerar och fascinerar. Och vid eftertexten känner man sig härligt uppsluppen, redo att knäppa upp åtminstone en knapp i sin trånga skjortkrage.

Karin Lindstedt