Cooper övertygar som samvetslös soldat

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

American sniper

Regi Clint Eastwood, med Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner.

pappa prickskytt Bradley Cooper som soldaten Chris Kyle.
pappa prickskytt Bradley Cooper som soldaten Chris Kyle.

DRAMA Krigsfilm av Clint Eastwood, byggd på verkliga erfarenheter av Chris Kyle som skrivit en bok om sitt liv. En rodeoryttare från Texas utbildades till SEAL-soldat och blev prickskytt som sköt ihjäl 160 människor under sina uppdrag i Irak.

Allt ur soldatens perspektiv. Närbild av en skytt som från olika hustak övervakar soldaternas marsch genom krigets städer och skjuter ner alla han uppfattar som hot. En ung kvinna och hennes lille pojke. Är de en fara för amerikanska soldater?

Vi ser många genom hans kikar­sikte. I ”American sniper” är i stort sett alla i Irak hot mot Chris Kyle och hans kolleger. De kallar lokalbefolkningen för barbarer, och filmen visar en fruktad torped som dödar barn med borrmaskin. Chris Kyle har inte dåligt samvete för ett enda av sina dödande skott.

Men han mår inte bra. Innan han far till Irak första gången träffar Chris Kyle en ung kvinna (Sienna Miller). De bildar familj och åren går, men pappa prickskytt är frånvarande även de gånger han är hemma i San Diego. Kriget ekar i hans huvud. Höga ljud får honom att rycka till.

Bradley Cooper är övertygande i huvudrollen. En man som vill rädda sina landsmäns liv och inte förstår varför han mår dåligt. Som verkar ana att det finns svåra frågor men inte vill ställa dem. Världen enögd genom ett kikarsikte.

Publisert:

Ämnen i artikeln