80-talsdeckaren Hassel får nytt liv

1 av 3 | Foto: SVENSK FILMINDUSTRI
LARS-ERIK BERENETT OCH REGINA LUND

avChristoffer Nilsson, Rebecca Haimi

FILM

80-talsdeckaren får nytt liv.

Producenten bakom ”Hundraåringen” gör en ny tv-serie om polisen Roland Hassel.

– Det blir en internationell samproduktion, bekräftar Henrik Jansson-Schweizer.

Tv-filmerna om polisen Roland Hassel gick varma i rutan på 80- och 90-talet. Nu får rollfiguren nytt liv.

Producenten Henrik Jansson-Schweizer, som bland annat ligger bakom succéfilmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, jobbar med ett nytt tv-projekt om spaningspolisen.

– Jag kan bekräfta att Nice drama har köpt filmrättigheterna till Olov Svedelids böcker om Roland Hassel och planerar en dramaserie i 10-12 avsnitt, skriver Henrik Jansson-Schweizer till Nöjesbladet i ett sms.

Ny spelar Hassel

Han bekräftar även att projektet kommer att visas utanför Sverige.

– Sannolikt kommer det att bli en internationell samproduktion tillsammans med en svensk kanal.

Deckarna om Roland Hassel utspelar sig i Stockholm. I tv-serien och filmen som bygger på böckerna spelade Lars-Erik Berenett huvudrollen.

Den nya produktionen är fortfarande i startgroparna, så vem som gör rollen som Roland Hassel den här gången är fortfarande inte klart.

– Vi är fortfarande relativt tidigt i utvecklingsprocessen och därför är ännu inga skådespelare klara för rollerna, skriver Henrik Jansson-Schweizer.

”Det är hemskt skojigt”

Med sina tolv filmer som Roland Hassel är skådespelaren Lars-Erik Berenett, 71, starkt förknippad med rollfiguren. Han blir glatt överraskad av nyheten om att spaningspolisen får nytt liv.

– Det är hemskt skojigt och bara att gratulera dem. Jag blir väldigt nyfiken på hur de ska lägga upp det, säger Berenett.

I ”Hassel - privatspanarna” (2012) gjorde Lars-Erik Berenett sin sista insats som Roland Hassel.

Du skulle inte kunna tänka dig att damma av rollfiguren igen?

– Nej, det är inte min ålderskategori längre. Jag är ju för fan född på 1940-talet, ha ha. Däremot hoppar jag gärna in och gör en gubbe om de behöver någon krumelur i bakgrunden, säger han.

1 av 3
Wallander Rolf Lassgård var länge synonym med kommissarie Kurt Wallander som han spelade mellan 1995 och 2007. När han nobbade TV4:s nylansering av polisen gick rollen till Krister Henriksson som efter sju år och 32 filmer tackade för sig. I den brittiska versionen spelas Wallander av Kenneth Branagh.

Andra deckarhjältar som har fått nytt liv