Hög puls när B-film mixar dagen D och skräck

Foto: Photo credit: Peter Mountain
Fransk kvinna (Mathile Ollivier) visar amerikanska soldater vägen bakom fiendens linjer.

avJens Peterson

FILM

Overlord

Regi Julius Avery, med Jovan Adepo, Wyatt Russell, Mathilde Ollivier, Pilou Asbaek, John Magaro.

ACTION Ett flygplan med amerikanska fallskärmssoldater på väg mot Frankrike. Det är kvällen före dagen D, den 6 juni 1944. Deras uppdrag är att slå ut ett av tyskarnas radiotorn innan soldaterna landstiger på stränderna i Normandie. Filmen startar intensivt när planet beskjuts och de far genom en brinnande himmel med störtande stridsplan.
Det är våldsamt och blodigt. Men det blir värre.
Första halvan av ”Overlord” liknar andra spännande filmer om andra världskriget, med soldater på svårt uppdrag bakom fiendens linjer. Den lilla amerikanska styrkan ska ta sig fram till en liten fransk by och det finns massvis med tyska soldater i området.
I centrum står den sympatiske menige Boyce (Jocan Adepo), som blev inkallad i kriget några månader tidigare. De mer erfarna soldaterna retas med honom för hans snällhet. I truppen finns den vanliga mixen av karaktärer som hör till filmgenren. Den tyste och hårde. Han som snackar för mycket. Den ängslige. Det hör till att de saktmodiga och snälla ska få visa andra sidor.
I den franska byn visar det sig att tyskarna bedriver livsfarliga medicinska experiment. En av nazisternas läkare tror att tjäran i den franska jorden har en styrka som han försöker omvandla till ett serum. Som försöksdjur har läkaren franska bybor och tillfångatagna soldater. Många dör eller skadas.
Experimenten skapar också farliga varelser med omänsklig styrka av serumet. Där närmar sig ”Overlord” ibland skräckbilder, men det är ingen skräckfilm.
Den håller sig på jorden. Det är mänskliga försök som får någon sorts förklaring. Allt är spännande berättat med skickliga effekter och väl valda skådespelare. Danske Pilou Asbaek (”Borgen”, ”Game of thrones”) har en central roll som arrogant tysk officer. En ung fransk kvinna (Mathilde Ollivier) hjälper de amerikanska soldaterna, och har en viktig funktion i intrigen.

”Overlord” startar med hög intensitet under krigsscenerna och håller pulsen uppe vid den långa och blodiga upplösningen.

Regissören Julius Avery gjorde ”Son of a gun” med Ewan McGregor och Alicia Vikander. Producenten J J Abrams (”Lost”, ”Super 8”, ”Cloverfield”, ”Mission: Impossible”, ”Star wars”) har också satt sina fingeravtryck på ”Overlord”. Det är en smart B-film som blinkar med ögat mot åskådaren samtidigt som den frossar i groteskt våld och tortyr.

Foto: Photo credit: Peter Mountain
Danske Pilou Asbaek spelar tysk officer.
ARTIKELN HANDLAR OM