Matt Damon tårögd på Cannes-premiären

”Det är ju inte normalt att vi människor inte ska kunna umgås med varandra”

Matt Damon i Cannes.
Matt Damon i Cannes.

CANNES. Matt Damon fick tårar i ögonen under de stående ovationerna efter världspremiären på ”Stillwater”.

Och det var inte bara för att publiken gillade filmen.

– Att få vara här i Cannes, med en film gjord i Frankrike, och få se den tillsammans med folk igen, efter ett par års isolering… det är fantastiskt, det är ju inte normalt att vi människor inte ska kunna umgås med varandra, säger han.

Vi har sett amerikaner rädda världen. Eller sin familj. Ofta gör de det med vapen i händerna.

Att ”Stillwater” inte är som andra lite förutsägbara amerikanska thrillers kan nog dels bero på att regissören Tom McCarthy, vars ”Spotlight” vann en Oscar för några år sedan, inte vill göra sådana filmer och att han har anlitat några av Frankrikes bästa manusförfattare.

Men det beror också på att Matt Damons rollfigur Bill Baker, från Stillwater, Oklahoma, i USA, förändras rätt ordentligt av sin vistelse i Frankrike.

– Han är en roughneck, en som jobbar på oljeplattformar. Var de står politiskt kan nog de flesta ana. Oklahoma var en Donald Trump-stat. Tom och jag träffade många sådana personer inför inspelningen. Var med på jobbet och när de hade barbeque i trädgården, de var väldigt vänliga och delade med sig av sina liv, det hjälpte oerhört när jag skulle spela Bill Baker, säger Matt Damon.

Matt Damon i ”Stillwater”.
Matt Damon i ”Stillwater”.
Tom McCarthy ger regi till Matt Damon och Abigail Breslin.
Tom McCarthy ger regi till Matt Damon och Abigail Breslin.

Anklagad för mord

Filmens huvudperson är änkling. Var en dålig pappa till sin dotter (Abigail Breslin) när hon var liten. Nu sitter hon i fängelse i Marseille, där hon har pluggat, dömd för att ha mördat sin flickvän. Pappa är övertygad om att hon är oskyldig. Så han åker till Frankrike. Han lär känna en fransk ensamstående mamma (Camille Cottin) och hennes dotter (Lilou Siauvaud). Kampen för rättvisa kan börja…

Matt Damon får frågan om han som – ända sedan han träffade sin argentinska fru Luciana Bozán Barroso, som han har tre döttrar med och en styvdotter – litegrann varit något av Hollywoods family man personifierad, gärna väljer just familjefilmer, säger att så är det inte direkt.

Men det han utstrålar när han pratar om sitt liv och sin karriär, är att han är en hyvens man på alla tänkbara sätt. Han delar gärna med sig av beröm till alla andra inblandade.

Idir Azougli, Gregory Di Meglio, Moussa Maaskri, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud, Matt Damon, Tom McCarthy, Camille Cottin, Noe Debre och Thomas Bidegain från filmen ”Stillwater”.
Idir Azougli, Gregory Di Meglio, Moussa Maaskri, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud, Matt Damon, Tom McCarthy, Camille Cottin, Noe Debre och Thomas Bidegain från filmen ”Stillwater”.

”9-årig fransk Meryl Streep”

Om Abigail Breslin, 25-åringen som spelar hans dotter i filmen, säger han:

– Våra scener, mestadels i kylig fängelsemiljö, spelades in i ett sträck på några dagar. Abigail är fantastisk i de mycket intensiva scenerna. Jag behövde mest bara var där och reagera.

USA:s branschmedia spekulerar redan i en tänkbar fjärde Oscarsnominering för Damon, efter ”Will Hunting”, ”Invictus” och ”The Martian”. Inte minst på grund av den fina kemi han har med den lilla debutanten Lilou Siauvaud.

– Efter första inspelningsdagen med henne tänkte jag: Det här blir svårt att matcha. Det kändes direkt som att jag fått en 9-årig fransk Meryl Streep på halsen (skratt).


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE