Kom tillbaka Josef Fares, för att lajja mer i svensk film

Foto: Sara Ringström
Josef Fares.
FILM

En besviken skådespelare sa till mig:

– Man borde lajja lite mer i svensk film.

Kan tänka mig att han kommer att gilla Ben Wheatleys härliga skottlossningsorgie ”Free fire”.

Uttrycket lajja var ett tag populärt på 1980-talet. Slang för leka.

– Har du ett budskap, sänd ett telegram, sa en gång Samuel Goldwyn (1882-1974), legendarisk producent i Hollywood. För honom var film underhållning, punkt slut.

Han hade nog tagit livet av sig i ett svenskt filmklimat. När få filmer blir av utan bidrag från Svenska Filminstitutet där konsulenterna tar hänsyn till genus, mångfald, att filmerna ska säga något viktigt om dagens svenska samhälle och allt annat politiskt korrekt, är det inte så konstigt att det inte lajjas så mycket i svensk film.

Har med pengar att göra också, förstås, det är dyrt att göra film, men ändå … något lite mer lekfullt kunde väl någon gång få passera genom nålsögat.

En svensk motsvarighet till engelsmannen Ben Wheatleys ”Free fire”, premiär nästa fredag 7 april, hade självklart inte fått en spänn från SFI i bidrag.

Filmen utspelas i Boston, USA, på 1970-talet, men är inspelad i ett nedlagt tryckeri i Brighton, England, i fjol. Armie Hammer, Brie Larson, Sharlto Copley, Sam Riley, Cillian Murphy med flera spelar gangsters som ska göra upp en vapen­affär i en lagerlokal. Något går fel och alla börjar skjuta på varandra.

Man kan, förstås, inte tänka bort Quentin Tarantinos liknande ”De hänsynslösa – Reservoir dogs” (1992). Men i så fall är detta ett slags parodi och/eller hyllning och svart komedi av den. Handlingen utspelas i realtid. Med en halvtimme kvar är alla skottskadade och halvdöda och kryper eller haltar omkring och gömmer sig och skriker elakheter åt varandra mellan skottlossningsorgierna.

Det är -kul. Totalt oviktigt, men väldigt kul när man lajjar så här med en hel genre.

Felix Herngren lajjar i ”Hundraåringen …”. Måns Mårlind/Björn Stein gjorde det i ”Storm” (2005). Och det finns en till i svensk film med rätt inställning.

Har du inte tjänat nog med pengar på dina videospel nu?

Kom tillbaka Josef Fares!

▪▪ Läs veckans filmrecensioner här!

Tre favoriter

”Citizen Schein”

Harry Schein-­dokumentären är bra både som person- och tidsporträtt.

Evin Ahmad

Lyser starkt i huvudrollen i sevärda ”Dröm vidare”.

”Sameblod”

Avslöjande, gripande och tankeväckande svenskt drama.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film