"Juryn har fuskat"

FILM

Filminstitutets VD: Någon måste träda fram och berätta

1 av 2 | Foto: har inte sett alla filmer Svenska Filminstitutets chef Åse Kleveland är oroad av Gunnar Bergdahls hårda kritik. "I så fall har de inte skött sin plikt", anser hon.

I kväll ska Guldbaggarna delas ut.

Nu kan Aftonbladet avslöja att vissa jurymedlemmar inte ens sett de 33 filmer som gjorts i Sverige 2004.

- Jag tycker att det är pinsamt och genant att sitta med i juryn i år, säger en ledamot.

Året 2004 hade 33 svenska långfilmer premiär.

När filmåret summeras i kväll är det med undantag för en kategori (Bästa foto) tre filmer som nominerats till samtliga vinstklasser.

Inte sett filmerna

Men det visar sig nu att samtliga jurymedlemmar inte ens sett de 33 svenska filmerna. Det skriver Helsingborgs Dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl i en artikel på Aftonbladets kultursida idag. Det bekräftas av en jurymedlem som vill vara anonym:

-De jag har pratat med har inte sett alla filmer och de pratar om det på ett sådant öppet sätt att man får en känsla av att det är ett utbrett problem, säger jurymedlemmen.

En annan jurymedlem bekräftar att det mycket väl kan vara på det viset.

- Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det var så, säger ledamoten.

Ingen överläggning

Juryn består av 32 personer som representerar filmbranschen. De röstar - utan överläggning - fram vilka svenska långfilmer som ska nomineras och sedan också vilka som vinner Guldbaggarna.

- Efter att filmerna redan nominerats hörde jag en jurymedlem säga att denne inte sett "Fyra nyanser av brunt". Det är skandalöst och det är fler än jag i juryn som är väldigt besvikna på hur vissa sköter det här, säger en av Aftonbladets källor.

Svenska Filminstitutets chef Åse Kleveland nåddes av Aftonbladets uppgifter i går kväll.

- I så fall är det någon som inte har gjort det de har förpliktat sig att göra. Det här är ju vuxna människor och vi kan inte följa dem runt för att kontrollera om de går på bio eller ej, säger hon.

Tycker du inte att detta är en stor brist i jurysystemet?

- Om någon fuskar, ja. Men ingen har tagit upp detta vare sig med juryns ordförande eller med Svenska Filminstitutet. I så fall borde någon träda fram och berätta vilka som inte skött sina plikter, säger Åse Kleveland och tillägger att två jurymedlemmar avsagt sig sitt uppdrag just på grund av att de inte sett alla filmer.

Juryns ordförande Sam Nilsson säger att jurysystemet bygger på att man litar på ledamöterna.

Litar på juryn

- Jag kan ju inte fungera som en polis. Juryn har ju en stor självständighet eftersom det är individuella röster som man avger. Man måste lita på att de som branschorganisationer utsett också uppfyller de krav som riktas mot dem, säger han.

Här är hela juryn

... och här är de nominerade

Pontus Hammarlund