Vi är inte Hollywood

FILM

George Lucas har byggt ett eget filmcentrum på Skywalker Ranch

1 av 4 | Foto: GILLAR INTE "STAR WARS" George Lucas har byggt ett helt imperium på intäkterna från "Star Wars"-filmerna. Men nu vill han istället göra filmer som är mer avant garde.

SKYWALKER RANCH

Snart har 700 000 svenskar sett nya "Star Wars"-filmen.

I över 20 år har George Lucas, mannen bakom rymdvärlden, haft sitt hem och sitt eget filmbolag i en vindal norr om San Francisco. Där har han ritat om filmvärldens karta med "Star Wars". Där skriver han klart serien - plus en ny Indiana Jones.

Vägen till Skywalker ranch går norrut från San Francisco över Golden Gate-bron. Förbi fängelset San Quentin och ut mot kusten. Där köpte George Lucas ett stort landområde för pengarna han tjänade på första "Stjärnornas krig". Där byggde han nya hus som ser ut som de är från 1800-talet. Där samlade han olika sorters begåvningar för att utvidga sitt universum av filmer och spel. Ur detta har växt ledande effektföretaget ILM, och Lucas var även med om att starta Pixar som sedan dess gjort filmer som "Toy story" och "Monsters Inc".

Hatar Hollywood

Men hemma hos George lär man sig två saker:

1. Han hatar Hollywood.

2. Han vill inte hålla på med "Star Wars".

- Den sortens filmer jag gjort är inte den sortens filmer jag vill göra, säger George Lucas. Det är en udda liten sak i livet.

"Udda liten sak"? Låter större än så.

- "Star Wars"-världen är åtminstone tillräckligt bisarr för att jag ska kunna göra lite knäppa grejer där utan att någon märker det, säger Lucas och skrattar.

Ändå har han döpt sin bas till Skywalker Ranch. Och när jag går in genom dörren står modeller av robotarna C3PO och R2-D2 och välkomnar. I biblioteket finns prylar från varje film Lucas jobbat med.

George Lucas är klädd i rutig bomullskjorta och blåjeans. Hans egen uniform liknar mer en vinbonde än en science fiction-legend. Så växte han också upp på en valnötsgård.

Egen biograf

Vi träffas i huvudbyggnaden där han har sin egen biograf. Med digitala visningar, här utvecklades ljudsystemet THX.

Du har placerat dig långt från Los Angeles?

- Det är alltid irriterande för filmare i San Francisco att klumpas ihop med Hollywood. För vi är väldigt annorlunda. Vi har alltid ogillat Los Angeles. Det är ett mycket laddat förhållande.

Vad är skillnaden?

- Våra filmer är bättre, ha ha ha. Vi är mer personliga. Mer engagerade. Det kanske ser ut som Hollywood för er, men vi är verkligen inte Hollywood. De får distribuera de färdiga filmerna. Det är allt.

Ser du fram mot att göra klart "Star Wars"-serien, eller har det blivit en börda?

- Jag gillar att göra det. Bördan är väl att jag vill göra andra saker, och att jag blivit fångad i en viss stil och genre. Jag kan inte frigöra mig. Jag gillar "Star Wars"-världen, men det finns så mycket annat jag skulle vilja göra.

Vill vara avant garde

- Mer avant garde ska det bli. "Star Wars" är så långt från mig själv som person som man någonsin kan komma.

Men hur skulle en personlig George Lucas-film se ut då? Säg några andra filmer du önskar du hade gjort?

- Nja"

Han drar på det.

- De finns bara inne i mitt huvud. Det är ideer jag haft i 30 år.

Och så börjar han prata om en annan matinehjälte. Minst lika kommersiell.

- Jag ville gärna se en film som "Jakten på den försvunna skatten". Men jag ville inte göra den. Så jag bad Spielberg och sådana filmer är vad han vill regissera.

Du ska väl sätta igång nästa Indiana Jones?

- Allt jag behöver göra med Indy är att hitta på historien och välja manusförfattare. Jag har hittat på en intrig som både Steven och Harrison gillar, så nu ska jag bara sätta igång en manusförfattare och sedan är min insats klar.

Skriver på Episod III

Steven Spielberg och Harrison Ford väntar nu på att Frank Darabont ska skriva manus efter Lucas idé. Medan du läser det här sitter George Lucas vid skrivbordet på Skywalker Ranch.

- Jag skriver på både episod III och episod IV av olika serier. Tredje "Star Wars" och fjärde "Indiana Jones".

2005 ska båda komma på bio.

"Sagan om ringen" blev en stor succé som höjde ribban för äventyrsfilmer och specialeffekter. Vad tycker du om den?

- Jag älskar "Sagan om ringen". Jag tycker Peter Jackson gjorde ett mycket bra jobb med att förvandla boken till film. Han bryr sig verkligen om historien. Den är också väldigt icke-Hollywood. Peter Jackson brukade komma över och hälsa på oss i Australien när vi filmade "Star Wars".

George Lucas ler.

- Det är hemligheten med att göra filmer. Åk så långt bort från Hollywood som möjligt.

Högkvarteret

Jens Peterson