Ett trivsamt krogbesök på Manhattan

FILM

Dinner rush

Amerikanskt drama i regi av Bob Giraldi, med Danny Aiello, Sandra Bernhard, Vivian Wu, John Corbett m fl.

Foto: Edoardo Ballerini som Udo och Danny Aiello som Louis.

En krog är naturligtvis en tacksam miljö för en film.

I köket jobbar oftast färgstarka personer från olika generationer. Kring borden har människor valt att mötas, av olika skäl. Vid bardisken träffas folk ofta av en slump.

Häromåret kom Ettore Scolas ”Serverat!”, om personalen och gästerna på en kvarterskrog. Den nästan flödade över av italiensk charm.

”Dinner rush”, om personalen och gästerna på en trendig italiensk krog i TriBeCa på södra Manhattan, präglas av en hårdare attityd mellan människorna.

Far och son (Danny Aiello, Edoardo Ballerini) har olika idéer om hur krogen ska drivas. Pappa vill ha traditionellt italienskt käk, men det är sonen – tänk er en lite elak Jamie Oliver – som har lockat den stora publiken med sina nyskapande idéer.

Konflikterna ställs på sin spets under en enda kväll, när krogen gästas av två maffiamördare, en viktig matskribent, en odräglig galleriägare med beundrande okända konstnärer och en kaxig brudraggare som hänger i baren.

Miljöskildringen är klockren. Så har Bob Giraldi också filmat på sin egen krog i TriBeCa, som han väl har startat för alla pengar han tjänat på reklamfilmer och rockvideor.

Personporträtten är sämre. Medan Aiellos och Ballerinis rollfigurer känns trovärdiga, verkar några av de andra skådisarna bara ha kopplat in autopiloten, de blir mest klichéer.

Som helhet ändå ett trivsamt krogbesök, med ett lite oväntat slut.

Webb-tv

Jan-Olov Andersson