"Vi bjöds in till en kvinnovärld"

FILM

Colin Nutley om sin nya film och om att (nästan) bara ha kvinnor i rollerna

1 av 5

Ewa Fröling och Maria Lundqvist brakar samman i ett praktgräl. Om och om och om igen.

Nöjesbladet har följt inspelningen av nya Colin Nutley-komedin ”Medicinen”, som har sex kvinnor och bara en man i huvudrollerna.

– När de här kvinnorna släpper loss, är det som att gå in i en kvinnovärld man inte hade en aning om existerade, säger den 69-årige regissören.

Platsen är Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. En pampig byggnad som stått övergiven i åratal. Där huserar sedan några veckor tillbaka redaktionen för den påhittade modetidningen Dolce Vita. Ewa Fröling spelar chefredaktören. Helena Bergström, ­Maria Lundqvist, Katarina Ewerlöf, Cecilia Forss och ­Susanne Thorson är kvinnliga journalister. Peter Eggers ­spelar den enda mannen på kontoret.

– Kvinnorna pladdrar så mycket så jag behöver bara ­hålla ­käften och se söt ut, säger Peter Eggers.

Han skrattar och fortsätter:

– De här skådespelerskorna är så sjukt bra allihop. Detta är bland det svåraste jag har gjort, men jag tror fan det roligaste också.

Förvandlas över en natt

Förlagan är Hans Koppel- romanen ”Medicinen”. Om maktkamp och konflikter på en tidningsredaktion. Helena Bergströms rollfigur spelar en hunsad reporter med dålig självkänsla och trist privatliv. Hon blir försökskanin för en ny medicin – och förvandlas över en dag. Blir kaxig och kåt.

Som vanligt tycker Colin Nutley om att skådespelarna improviserar när kameran rullar.

– När Ewa (Fröling) och ­Maria (Lundqvist), det här ”kraftfältet” som är vana att jobba så här, och när ”Cissi” Forss och Susanne Thorson hänger på … det kommer upp saker som ingen manusförfattare hade kunnat hitta på, säger Helena Bergström.

– Häromdagen när kvinnorna släppte loss, då bjöds vi män in i en kvinnovärld vi varken hade sett eller hört talas om tidigare, säger Colin Nutley.

”Får se vad vi använder”

Nöjesbladet följer tagning 180, 181 och 183. Maria Lundqvists stjärnreporter har just kommit hem från ett utlands­reportage. Men hon verkar ha solat mer än hon jobbat, så Ewa Frölings chefredaktör ger henne en rejäl utskällning.

Ingen tagning är den andra lik. Vid ett replikskifte säger Fröling saker som definitivt inte är politiskt korrekta. Colin Nutley och stora delar av ensemblen bryter samman i skratt efteråt.

– Ewa sa saker jag absolut ­inte hade väntat mig, vi får väl se vad vi använder så småningom, säger Colin.

Ewa Frölings chef verkar ­ vara en riktig bitch och det är förstås omöjligt att inte se ­paralleller till Meryl Streeps ­Oscars-nominerade roll i ”Djävulen bär Prada” (2006).

Ewa, kan du toppa Meryl Streep?

– Klart man toppar Meryl Streep. Det är lätt som en plätt, det är bara go with the flow, säger Ewa skämtsamt, skrattar och fortsätter:

– Nä, alltså, vi spelar inte i samma liga.

– Jo, det gör du visst, säger Maria Lundqvist.

– Vi har pratat om den filmen och medvetet gjort rollen annorlunda, men det kommer säkert att jämföras ändå, säger Colin.

Finns sorg och längtan

Helena Bergström beskriver filmen som en blandning av Bridget Jones, ”Ugly Betty” och som en stora- eller lillasyster till Nutley-filmen ”Heartbreak hotel”, med Bergström och Maria Lundqvist i huvudrollerna.

– Tittar man efter noga ser man lager av sorg och människors existentiella längtan. Men framför allt är det ett komiskt drama, tycker Maria Lundqvist.

Premiär någon gång efter nyår.

– Blir det så bra som jag ­hoppas skulle det inte vara så dumt att få ­inviga Göteborgs film­festival, som vi en gång gjorde med ”Änglagård”, säger Colin Nutley.

Skådespelarna om sina roller i ”Medicinen”

Cecilia Forss, 27:

– Jag spelar Trude, en bloggtjej som har headhuntats för att vara den yngre generationens röst. Det är mycket energier på inspelningen. Modigt av Colin att sätta ihop de här starka kvinnorna.

Helena Bergström, 49:

– Johanna står inte högst i hierarkin på tidningen. Är ensamstående tvåbarnsmor med dålig självkänsla. På en natt förändras hon, av ett medicinskt experiment.

Ewa Fröling, 60:

– Min chefredaktör är kanske inte en fullfjädrad chef. Det är alltid en fröjd att jobba med Colin. Man kan ­säga att inte ens the sky is the limit, man kan föreslå vad som helst.

Katarina Ewerlöf, 53:

– Marie är gift och har barn, men är en rätt mesig rollfigur. Den där journalisten som ingen vill lägga ut jobb på och som tystnar så fort de andra pratar.

Peter Eggers, 33:

– Jag är enda killen på kontoret, så det faller sig naturligt att jag blir utsatt för kvinnornas ­positionering. Men Colin vågar ta vara på allvaret också.

Susanne Thorson, 31:

– Min rollfigur Jessica skriver bra och litterära texter om sex och samlevnad, men vill egentligen hellre ­vara på en kreddigare tidning, som kulturskribent.

Maria Lundqvist, 49:

– Jag spelar Louise, som är pennan på kontoret, den skarpaste hjärnan. Hon är gift men hennes man är otrogen, så i min tanke finns det en ensamhet.

Det här är ”Medicinen”

Foto: Marie Lundqvist spelar ”hjärnan”.

Regi: Colin Nutley.

Manus: Edward af Sillén och Daniel Rehn, efter romanen ”Medicinen” av Hans Koppel, en numera avslöjad pseudonym för Petter Lidbeck, tidigare mer känd som barnboksförfattare.

I rollerna: Helena Bergström, Ewa Fröling, Maria Lundqvist, Cecilia Forss, Susanne Thorson, Petra ­Mede, Peter Eggers, Thomas Hanzon, Johan H:son Kjellgren, Nina Gunke, Ida Engvoll.

Budget: Cirka 25 miljoner kronor.

Premiär: Tidigt 2014.