Roger Ebert död i cancer – blev 70 år

avAndreas Hansson

1 av 2 | Foto: AP / SCANPIX
Roger Ebert.

Han kämpade mot cancern i tio år.

I dag avled den legendariske filmskribenten Roger Ebert 70 år gammal.

– En av de största har lämnat oss, skriver Chicago Sun-Times, tidningen han jobbade för i närmare 50 år, på Twitter.

Filmkritikern har slagits mot cancern sedan 2002.

Nu i kväll uppger Chicago Sun-Times, tidningen där han arbetade i 46 år, att Pulitzerbelönade Rogert Ebert avlidit i Chicago 70 år gammal.

”Det är med tungt hjärta vi meddelar att den legendariske filmkritikern Roger Ebert har avlidit. Saknaden efter honom kan inte fyllas. En av de största har lämnat oss”, twittrade tidningen under kvällen.

Ebert var en av USA:s mest framstående filmskribenter. 1975 blev han den förste filmkritiker att belönas med ett Pulitzerpris och 2005 belönades han med en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Han skrev 17 böcker och jobbade med tv i över 30 år.

Förlorade en del av käken

2002 fick han diagnosen sköldkörtelcancer och året därpå cancer i spottkörteln. 2006 tvingades läkarna operera bort delar av hans käke, vilket förde med sig att han tappade talförmågan.

I stället för att dra sig tillbaka fortsatte han sitt liv i offentligheten trots att han förlorat förmåga att både äta och prata. I stället kommunicerade han via talsyntes.

”Citizen Kane” och glass i himlen

I december förra året drabbades Ebert av en höftfraktur som gjorde att han fick svårt att gå. För två dagar sedan kom beskedet att frakturen berodde på cancer.

– Det stinker verkligen att cancern har återvänt och att jag har ägnat så många dagar på sjukhuset, skrev han då på sin blogg.

Eberts texter publicerades enligt AP i över 200 tidningar. 2007 utsågs han till den mäktigaste kritikern av tidningen Forbes.

Han ska ha sett över 500 filmer om året. Enligt New York Times fick han en gång frågan om vilken film han trodde visades om och om igen i himlen – och vilket tilltugg som han antog serverades till.

– Citizen Kane och vaniljglass, svarade han då.

Ebert sörjs närmast av hustrun Chaz Hammel-Smith Ebert som han mötte 1989 och gifte sig med 1992. Paret skaffade inga barn tillsammans.