”Searching for Sugar Man” vann prestigepris

avChristoffer Nilsson

”Det är otroligt roligt och överraskande!”

1 av 7 | Foto: Magnus Sundholm
Livet leker i Beverly Hills Malik Bendjellouls framgångar med regidebuten ”Searching for Sugar man” fortsätter. I går fick han på sitt hotell i Beverly Hills veta att filmen kan ge Sverige en Oscar för bästa dokumentär.

Malik Bendjelloul stärker sina aktier inför Oscarsgalan.

I kväll vann han pris för sin dokumentär ”Searching for Sugar Man” på Baftagalan i London.

– Det är otroligt roligt och överraskande! skriver Bendjelloul i ett sms till Nöjesbladet.

Malik Bendjelloul, 35, har tagit en hel filmvärld med storm efter sin hyllade dokumentär ”Searching for Sugar Man”.

I kväll hölls Baftagalan, den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan, och den svenske regissören vann i kategorin Årets bästa dokumentär.

Nöjesbladet kommer i kontakt med Bendjelloul mitt i segerruset på Royal Opera House i London.

– Det är otroligt roligt och överraskande!! Det fanns så många andra bra filmer i år! skriver regissören i ett sms.

Filmen, som handlar om den bortglömde artisten Sixto Rodriguez, har vunnit flera prestigefyllda priser sedan den var öppningsfilm på Sundance filmfestival i fjol. I filmmakarens tacktal passade han på att hylla filmens hjälte.

– Vi hoppades att han (Rodriguez) skulle kunna vara här men i just detta nu spelar han på en utsåld arena i Kapstaden, sade Malik.

Och producenten Simon Chinn höll med.
- Det är verkligen toppen att han äntligen får erkännandet och uppskattningen som han förtjänar, sade han när de mottog priset från den nya Superman, Henry Cavill, och Martin Freeman från The Hobbit.

Mångfaldigt prisbelönad

I Sundance vann filmen två priser – Juryns internationella specialpris för bästa dokumentärfilm och Internationella publikpriset – och vann nyligen en Guldbagge.

Tidigare i år nominerades filmen i Oscarsgalans dokumentärklass som hålls den 24 februari. Bendjellouls hyllade dokumentär är storfavorit till att vinna en åtråvärd statyett.

Vikander nominerad

Malik Bendjelloul var inte den enda svensken som hade vinstchans i kväll. Skådespelaren Alicia Vikander, 24, var nominerad som Årets stjärnskott efter filmer som ”Anna Karenina” och ”A royal affair”. Vikander fick dock se sig slagen av den brittiska skådespelaren Juno Temple, 23.

I andra kategorier utsågs bland annat ”Skyfall” till bästa brittiska film, Daniel Day-Lewis (”Lincoln”) till bästa manliga skådespelare och Emanuelle Riva (”Amour”) till bästa kvinnliga skådespelare.