Hollywood-stjärnan Shia LaBeouf hyllar Stellan Skarsgård

FILM

”Topp 5 i världen som människa”, säger han

1 av 12

GÖTEBORG. Hollywood-stjärnan Shia LaBeouf, 30, är på lysande humör efter sin sista inspelningsdag av svenska storfilmen ”Borg”, där han spelar John McEnroe.

– Det har varit underbart att göra en svensk film där man tänker mer på det konstnärliga än det kommersiella resultatet. Och Stellan Skarsgård… wow! Topp 20 i världen som skådespelare. Topp 5 som människa!, säger han till Nöjesbladet.

Inspelningen av storfilmen ”Borg”, som skildrar både rivaliteten och vänskapen mellan Björn Borg (Sverrir Gudnason) och John McEnroe, främst i samband med Wimbledon-finalen 1980, börjar närma sig sitt slut. Efter inspelningar i Prag, London, New York och Stockholm, återstår bara några dagar i Södertälje (garageporten!) och Monaco.

Denna dag har Trädgår'n i Göteborg förvandlats till legendariska Studio 54 i New York. Ett par hundra statister har sminkats och klätts upp till partylejon i New York 1977, när en storögd Björn Borg ska göra sitt första besök på stället. Fast då får vi inte fotografera.

– Det är här Björn Borg introduceras till den dekadenta världen, säger regissören Janus Metz, som sedan driver på statisterna att dansa som satan, både till musik och utan musik (när dialogscenerna ska spelas in).

Väckt stort intresse

Innan dess är det presskonferens med Janus Metz, manusförfattaren Ronnie Sandahl, Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Tuva Novotny (som spelar Borgs rumänska fästmö Mariana Simionescu), Stellan Skarsgård (som spelar Borgs tränare Lennart ”Labbe” Bergelin) och producenterna för 65 miljoner kronors-filmen, Fredrik Wikström Nicastro och Jon Nohrstedt.

Intresset från utlandet är stort. Världens största filmmagasin Empire hade skickat dit en reporter.

Vad tycker huvudpersonerna själva om filmen?

– Vi har haft kontakt med folk som jobbar med dem, de har läst manus, men inte sagt något om det, säger Fredrik Wikström Nicastro.

– Jag har haft kontakt med massor av folk i kretsen kring McEnroe, vi kommer nog att ses så småningom. Vi är samma andas barn, säger Shia LaBeouf.

Tränat 15 timmar i veckan

Både han och Sverrir Gudnason har tränat mycket tennis. Särskilt Sverrir, uppåt 15 timmar i veckan.

– Han är fortfarande bättre än jag, erkänner Shia LaBeouf.

Mycket av tennisscenerna kommer ändå att vara filmfusk. Digitalt inlagda bollar, stuntmän som egentligen är halvproffs i tennis.

– Det är viktigt att de scenerna blir rätt. Men skulle det bara handla om vem som vinner den där tennismatchen, skulle det bli en jäkla skitfilm. Det är ju vilka Borg och McEnroe var som människor, var för sig och tillsammans, som är det intressanta, säger Shia LaBeouf.

Den enda som haft någon kontakt med den hon spelar, är Tuva Novotny.

– Jag har pratat med Mariana på telefon. Hon var väldigt entusiastisk och hjälpsam, det gav mig mycket att prata med henne, säger Tuva Novotny.

Två timmar i sminket

Rollen som Björn Borgs tränare Lennart Bergelin (1925-2008) är den första stora rollen som Stellan Skarsgård gör i en svensk film på åratal.

– Jag var ju med lite i ”Arn”. Det här är ett jättebra manus och sedan träffade jag regissören Janus Metz och man kan säga att han förförde mig med sitt prat. Då kände jag att jag ville jobba med honom.

– Lennart Bergelin var dålig på engelska, det har många skojat om, men vi har inte med några scener där han säger roliga saker på tafflig engelska. Han tyckte ju genuint mycket om Björn Borg. Kul att göra, förutom att det är två timmar i sminket för att få till den rätta överkamningen av flinten (skratt).

Någon timme senare möter jag Shia LaBeouf utanför toaletten. Han gör high five (vi sågs i Cannes när projektet presenterades) och vill prata mer, om hur roligt han haft när han filmat ”Borg”:

– Sverrir har jag varit lite avvaktande mot, ungefär som McEnroe var mot Borg. Även för McEnroe var Borg länge en hjälte. Någon han såg upp till.

”Är ju en legendar”

Men han kan inte nog berömma Stellan Skarsgård.

– Först vågade jag knappt prata med honom. Han är ju en legendar.

– Sedan har jag märkt hur han sprider en fantastisk stämning omkring sig, ungefär på samma sätt som Will Smith, och samtidigt hur mycket rebell han är. En Al Pacino-typ kan göra en fantastisk scen, men sedan också gärna vilja älta det. Stellan prövar olika saker, plötsligt blir det magiskt och sedan är det inte mer med det.En stor ära att få jobba med honom. Topp 20 i världen som skådespelare. Topp 5 som människa! Och jag är mycket stolt över den här filmen redan innan den är färdig.