Kvinnor dominerar årets filmfestival

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Festivalchefen: ”Jag är stolt”

1 av 3 | Foto: AP TT
Ellen Burstyn.

Nu är hela programmet för 26:e upplagan av Stockholms Filmfestival klart.

– Jag är stolt över att vi för första gången har fler kvinnliga regissörer än män i tävlingen om Bronshästen, säger festivalchefen Git Scheynius.

Filmfestivalen har i åratal gärna lyft fram kvinnliga regissörer och sedan tre år tillbaka finns också festivalens Långfilmsstipendium, där man ger ekonomiskt stöd och uppmuntrar nya svenska kvinnliga regitalanger. På årets festival får Fia-Stina Sandlunds ”She's wild again tonight”, med Shima Niavarani och förra Mando Diao-sångaren Gustaf Norén i huvudrollerna, världspremiär.

Git Scheynius påpekar att det inte handlar om kvotering när de väljer ut filmer till tävlingssektionen.

– Vi har valt de filmer vi tycker är bäst och då blev det i år 11-10 till de kvinnliga regissörerna, säger hon.

Enda svenska filmen i tävlingen om Bronshästen har dock en manlig upphovsman, Magnus von Horn. ”Efterskalv” med Ulrik Munther i huvudrollen har tidigare med stor framgång visats på flera utländska filmfestivaler.

Lesbiskt kärleksdrama

Årets affisch domineras av en kvinna, en närbild av Cate Blanchetts ansikte, från filmen ”Carol”. Todd Haynes lesbiska kärleksdrama med henne och Rooney Mara är festivalens avslutningsfilm.

Andra inslag med kvinnliga förtecken:

”Apflickorna”-regissören Lisa Aschans nya ”Det vita folket”, en sci fi-thriller om migration, tävlar om det nya priset Stockholm Impact.

Ellen Burstyn kommer hit för att ta emot Stockholm Achievement Award. Vid 82 års ålder jobbar den Oscars-vinnande skådespelerskan fortfarande för fullt.

”Suffragette” är en brittisk storfilm om kvinnorna som kämpade för rösträtt i Storbritannien i början av 1900-talet. Meryl Streep och Carey Mulligan gör huvudrollerna i filmen, som visas i Open Zone-sektionen.

I Spotlight: Migration-sektionen visas dokumentären ”He named me Malala”, om 15-åringen Malala Yousafzai som utsattes för ett brutalt mordförsök av talibanerna i Afghanistan. Nu är hon känd som en ung samtidshjälte, kvinnorättsaktivist och Nobelpristagare.

Och i tävlingen om bli festivalens Rising Star, är fyra av de sex unga skådespelarna kvinnor; Aliette Opheim, Bianca Kronlöf, Josefin Asplund och Marina Nyström.

Publicerad: