Alicia Vikander: Kan man gå igenom så här många punches?

avLinnéa Borgert

FILM

Kan vinna pris i natt för rollen som ”Gerda” i ”Danish Girl”

1 av 4

Oscarsnominerade Alicia Vikander har chans att vinna pris i natt på Screen Actors Guild Awards, för sin roll som ”Gerda” i ”The danish girl”.

Skådespelerskan säger att hon lärde sig mycket av ”Gerda”.

– Jag är imponerad av hur osjälvisk hon var, säger hon till TV4.

Den svenska Hollywood-stjärnan Alicia Vikander kan vinna pris för bästa kvinnliga biroll i natt på SAG Awards för sin prestation i ”The danish girl”. Hon har också chans att kamma hem en statyett för samma roll på Oscarsgalan, natten till den 29 februari.

”The danish girl” har premiär i Sverige på fredag. Det är en sann historia från 1920-talet som handlar om Lili Elbe, som gjorde en av de första kända könskorrigeringarna i världen.

”En jävligt hård resa”

Alicia Vikander spelar Lilli Elbes fru ”Gerda” i filmen. Till TV4 säger skådespelerskan att hon beundrar sin karaktär.

– Det känns som en kvinna som jag lärde mig väldigt mycket av. Jag är imponerad av hur osjälvisk hon var och hur mycket hon var där som support för människan hon älskar över allt annat, säger hon.

Samtidigt berättar Vikander om svårigheterna i att spela rollen.

– Man använder ju självklart sina egna emotioner som redskap för att ta fram en karaktär och då behöver man ju också få full förståelse för henne. Det var många gånger som jag nästan fajtades mot faktumet att, oj, kan man gå igenom så här många punches? Det är en jävligt hård resa hon går på.

”En enastående talang”

Filmens regissör, Tom Hooper, hyllar Alicia Vikanders insats i en intervju med TV4.

– Hon är en enastående talang. Hon har en sån värme, en sån vitalitet. Hon visar verkligen den styrka som Gerda hade. Hon gör inte hustrun till ett offer, säger han.

– Jag är djupt tacksam för den värme och det ljus hon skänker den här kärlekshistorien.