Så bra är nya ”Beck – Gunvald”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson: Därför klarar sig Beck även utan Gunvald

1 av 9 | Foto: FIMLMLANCE
Peter Haber, Mikael Persbrandt och Måns Nathanaelson, i ”Beck - Flickan i jordkällaren” (2006).

Efter 31 Beck-filmer är det tack och farväl för Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson.

Filmen ”Beck – Gunvald” i sig är bra, men Gunvald Larssons sorti känns lite snopen.

Att Mikael Persbrandt inte fortsätter som Gunvald Larsson i den längsta svenska filmserien genom tiderna – den startade 1997 och med vårens premiärer blir det totalt 34 filmer – känner väl de flesta till vid det här laget.

På stora affischer i Stockholms tunnelbana har en av reklambilderna för filmen, som hade världspremiär på C More under nyårsdagen, föreställt poliskollegorna Martin Beck (Peter Haber) och Oskar Bergman (Måns Nathanelson) stående vid en gravsten och det kan man ju kanske dra vissa slutsatser av…

Exakt hur Gunvald Larssons sorti ur filmserien ser ut, ska dock inte avslöjas här.

Snopet att inte se Persbrandt

Men det känns lite snopet på det sättet att Persbrandt inte är med särskilt mycket i filmen.

Något som man väl kan tolka som att man var tvungna att skriva ett manus utifrån det faktum att Persbrandt inte längre ville vara med eller fick sparken från produktionen.

Hur som helst, är det en ganska bra intrig.

En undersökande journalist mördas, en man blir snabbt misstänkt, men sedan blir det åtskilliga vändningar i intrigen innan fallet kan lösas.

Finska stjärnan Peter Franzén, Lisette Pagler, Stefan Gödicke, Per Graffman, Erik Bolin och Elisabet Carlsson är gästskådespelare i mer eller mindre viktiga roller.

Därför kan Beck-serien leva vidare

Tre Beck-filmer till har premiär i vår.

Frågan är förstås: Finns det liv i Beck-serien efter Gunvald Larsson?

Hans macho-attityd och dräpande repliker har onekligen varit ett av de tyngst vägande skälen till både seriens och Mikael Persbrandts egen popularitet?

Jo, jag tror nog att Beck kan leva vidare, kanske även efter dessa tre filmer.

Måns Nathanaelsons polis har de senaste filmerna fått en allt större roll och de två kvinnorna, en polis, en socionom/dataexpert, spelade av Anna Asp och Elmira Arikan, är friska tillskott på polisstationen.

Bra kontrast till Beck

Men framför allt behövs det förstås en slags kontrast till Peter Habers lite buttre Martin Beck och det har man ju onekligen haft i Persbrandts bufflige Gunvald Larsson.

Nu ersätts den rollen av en minst lika kaxig polis från Norge, spelad av Kristofer Hivju, han med det jättestora röda skägget från Ruben Östlund-filmen ”Turist” och tv-serien ”Game of thrones”.

Har sett ”Beck – Steinar” – premiär på C More 6 februari – i förväg och tror mig nog kunna lova att hans Steinar Hovland gör att saknaden efter Gunvald Larsson, trots allt, inte blir så stor.

Publicerad:

LÄS VIDARE