Bond-ikonen Clifton James död

1 av 2 | Foto: IBL
Clifton James i Bond-filmen ”Leva och låta dö” från 1973.
FILM

Han spelade den tröga södersheriffen i ”James Bond”-serien.

Nu har skådespelaren Clifton James somnat in, 96 år gammal.

Diabetes ska vara orsaken.

Clifton James dog i en av sina döttrars bostad under lördagsmorgonen i sviterna av diabetes. Han hade då vänner och familj omkring sig, skriver Variety.

– Han var så utåtriktad och älskad av alla. Jag tror inte att han hade en enda fiende. Vi var otroligt lyckligt lottade över att få ha honom i våra liv, säger hans andra dotter, Lynn James.

”Skulle inte ha ramlat i vattnet”

Han spelade södersheriffen J.W. Pepper mot Roger Moores James Bond i ”Leva och låta dö” 1973 och ”Mannen med den gyllene pistolen” året därpå. Där åkte hans rollfigur på Thailandssemester och knuffades i vattnet av en elefant.

– Han skulle inte ha ramlat i, han hade socker i fickan som han skulle ge elefanten, men han gjorde det inte snabbt nog, säger dottern till AP.

Han verkade som skådespelare i över 60 år och spelade ofta figurer från amerikanska södern men stod också på scenen i New York under sin karriärs höjdpunkt. Men sheriffen var rollen som fastnade i folkets medvetande.

– Det blev hans största roll, men själv sa han att han aldrig skulle välja just den, säger dottern.

Får vila med hustrun

James hustru Laurie dog för två år sedan.

Enligt dottern kommer en del av hans aska spridas i Clackamasfloden i Oregon, där han simmade som liten pojke. En del kommer att spridas i New Yorks hamn där askan efter hans hustru Laurie, som dog för två år sedan, spridits.

Clifton James sörjs närmast av två systrar, fem barn, 14 barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

ARTIKELN HANDLAR OM

James Bond

Diabetes