Kina

Li Shang saknas i ”Mulan” – på grund av metoo

Av: 

TT

Mulans kärlek, Li Shang, återfinns inte i den kommande nyversionen av berättelsen. Istället finns det två nya rollfigurer.
Mulans kärlek, Li Shang, återfinns inte i den kommande nyversionen av berättelsen. Istället finns det två nya rollfigurer.

FILM

Den kommande nyversionen av "Mulan" får kritik för att befälhavaren Li Shang saknas.

Men att ha kvar honom bedömdes opassande efter metoo, förklarar producenten.

Åldersgräns på grund av våldsamma scener, kritiserade politiska uttalanden från huvudrollsinnehavaren och en stängd biomarknad i Kina på grund av coronaviruset. Det saknas inte käppar i hjulet inför att Disneys nya version av "Mulan" har premiär i slutet av mars.

Nu kommer dessutom kritik från fansen efter det att producenten Jason Reed motiverat beslutet att ta bort befälhavaren Li Shang ur berättelsen.

"Speciellt efter metoo-rörelsen känns det obekvämt att ha en befälhavare (i maktposition) som föremål för hennes attraktion. Vi tyckte att det var opassande", säger Jason Reed till Collider.

Utnyttjade inte makt

I stället har man valt att dela upp rollfiguren i två – befälhavaren Tung och soldaten Chen Honghui, varpå den senare väcker Mulans kärlek.

"Jag ser den här filmen som en variant av den animerade versionen och originalberättelsen. Jag tog ett annat grepp vad gäller Li Shangs rollfigur. Jag kan inte berätta så mycket än, men han (Chen Honghui) är multidimensionell på ett sätt som publiken kommer att se", säger Reed.

Hans förklaring har väckt starka reaktioner på sociala medier. Fansen hävdar att Li Shang aldrig utnyttjade sin maktposition i relationen med Mulan och kritiserar signalvärdet i att han, som den första Disneyfiguren som kunde klassas som bisexuell, inte längre finns med i historien.

Sedan tidigare har fans även kritiserat att draken Mushu inte finns med, och att musikalelementen valts bort.

Hongkongbor ville bojkotta

Den nya versionen ska ha premiär i slutet av mars, men när den kan släppas på den kinesiska marknaden är oklart på grund av coronavirusets spridning. Det är oklart om biograferna kommer att ha öppet när storfilmen, baserad på den gamla kinesiska folkdikten om Hua Mulan och med en budget på 200 miljoner dollar, är planerad att visas.

Dessutom har det varit tal om bojkott av filmen. Huvudrollsinnehavaren Liu Yifei uttalade på sociala medier stöd för polisen som anklagats för övervåld vid Hongkongprotesterna i augusti. Detta ledde till att hashtaggen "BojcottMulan" började spridas på Twitter och skådespelerskan fick hård kritik.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Adam Sandler om kritikernas dissar

ÄMNEN I ARTIKELN

Kina

Film

Metoo

Walt Disney Company