Förutsägbar action kring seglivad livvakt

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Gerard Butler är redo.
Foto: Simon Varsano/Nordisk film
Gerard Butler är redo.

Angel has fallen
Regi med Gerard Butler, Morgan Freeman, Danny Huston, Nick Nolte, Tim Blake Nelson.

ACTION Jo, det går undan, Mycket adrenalin och hög puls. Den tredje filmen med Gerard Butler som livvakt har en hygglig grundintrig.
Men allt är så förutsägbart.
Redan de första scenerna känns välbekanta och det som nog är tänkt som en överraskning blir inte det. Man kan snabbt pricka av de olika figurerna och deras roll i spelet. Replikerna är kärvt tillhuggna och låter ansträngda, i synnerhet i slutet av filmen som håller på alldeles för länge.
Tyvärr. Här finns drag av ”Jagad” och första ”Rambo”. Mike Banning (Gerard Butler) jobbar åt presidenten (nu Morgan Freeman), och är på väg att utnämnas till ny chef för Secret service. Men vi ser att Mike plågas av migrän och knaprar värktabletter. Hans kropp är sliten och trasig, vilken han döljer både för sin fru och sina chefer.
Mycket ska förklaras första halvtimmen och sedan smäller det. Efter ett attentat mot presidenten blir Mike Banning misstänkt och flyr för att rentvå sig och hitta de skyldiga.
Mitten av filmen rusar på i bra fart, och när Nick Nolte dyker upp som extremt beväpnad eremit i skogen blir det lite känslosamt också. Intrigen handlar om privata militära företag som vill ha feta kontrakt och mera krig.
Specialeffekterna är inte helt övertygande. Spänningen mattas. Det är som en pekbok med explosioner.

Publicerad: