Därför blev Alicia Vikander av med stjärnrollen

Förlorade Tomb raider-rättigheterna

Det blir ingen ny ”Tomb raider”-film med Alicia Vikander som Lara Croft. Filmbolaget förnyade inte rättigheterna och projektet lades ned.

– Det blir inte av nu, säger skådespelaren.

Alicia Vikander var länge involverad i förberedelserna för att än en gång gestalta den ikoniska datorspelshjälten Lara Croft på film. Regissören Misha Green var inkopplad, men i fjol lades projektet i malpåse. Nu är det nedlagt.

– Filmbolaget förlorade rättigheterna, så det blir ingen film, säger Alicia Vikander. De bytte management på MGM och så har de inte förnyat rättigheterna.

Hennes version av Lara Croft i ”Tomb raider” är Alicia Vikanders mest kända roll tillsammans med ”The danish girl”, som hon fick en Oscar för. Och hon såg fram emot att spela den igen.

– Det var tråkigt för allt arbete vi hade lagt ner, men jag är inte så..., säger hon och tystnar innan hon fortsätter:

– Jag går vidare med nya projekt.

Det blir ingen ny film med Alicia Vikander i rollen som Lara Croft.
Det blir ingen ny film med Alicia Vikander i rollen som Lara Croft.

Tv-serie

I dagarna har det framkommit att Amazon Prime Video gett ”Fleabag”-stjärnan Phoebe Waller-Bridge i uppdrag att skriva en tv-serie baserad på ”Tomb raider”.

Alicia Vikander coachar unga filmstudenter i Göteborg i samarbete med filmfestivalen.
Alicia Vikander coachar unga filmstudenter i Göteborg i samarbete med filmfestivalen.

Ingen huvudrollsinnehavare har presenterats, men Alicia Vikander är inte aktuell för den.

– Nej, säger hon kort.

TT: Vore inte det kul att göra?

– Nu har jag ju gjort det en gång, så jag har inte tänkt på det så mycket. Så nej.

Alicia Vikander är på Göteborgs filmfestival för att vara med när den första gruppen från det filmlabb som hon dragit igång tillsammans med festivalen visar upp vad de skapat. Högstadieelever på tre skolor i Göteborg har fått lära sig om filmskapande och fått besök av Alicia Vikander som genomfört workshops.

– Under väldigt lång tid känt att jag har velat finna ett sätt att ge tillbaka för det jag har fått, berättar hon.

Tanken är att projektet ska rulla i tre år. Nu ska nya ungdomar in i utbildningen. För Alicia Vikander har det varit viktigt att få jobba med ungdomar, som använder Tiktok dagligen.

– Det var med den tanken som det här kom till. Man kan göra videor på Tiktok och det är ganska lätt att få veta hur man klipper en scen. Men hur kan man skapa bilder och inte bara ha en endimensionell story? Kan man vidga ens teknik lite så kommer man att få extremt mycket mer möjligheter.

Michael Fassbender och Alicia Vikander är nyblivna föräldrar och bor sedan flera år i Portugal. Arkivbild.
Michael Fassbender och Alicia Vikander är nyblivna föräldrar och bor sedan flera år i Portugal. Arkivbild.

Familjepusslet

Alicia Vikander är född i Göteborg och känner en stark koppling till Göteborgs filmfestival. Men hon bor sedan flera år i Portugal med sin man Michael Fassbender och deras lille son.

Hon säger att det blivit lättare med karriären sedan hon blev mamma för två år sedan, till en son vars namn hon inte vill avslöja.

– Jag känner en enorm frihet och ännu mer lust till mitt jobb. Jag gick tillbaka ganska tidigt. Han var tre månader när jag filmade (tv-serien) ”Irma Vep” i fem månader i Paris.

– Sedan gör jag och min man i princip vartannat jobb, så en föräldrar är bara med barnet och den andra jobbar och på det sättet får jag en ganska fin balans.

Härnäst väntar premiären på filmen ”Firebrand” mot Jude Law, någon gång under 2023. Hon och Law spelade tillsammans i hennes första internationella film, ”Anna Karenina” för elva år sedan.

Alicia Vikander säger att hon skaffat sig en bättre balans vad gäller sin karriär sedan de första åren som internationell stjärna.

– Jag hade ingen tid till att reflektera. När jag gjorde någonting var det redan bestämt vad jag skulle göra härnäst. Det gick i varann. Så att sedan både få ha familj och privatliv som kan fungera sida vid sida med ens karriär är fantastiskt.

Alicia Vikander som Lara Croft.
Alicia Vikander som Lara Croft.

Alicia Vikander

Ålder: 34.

Familj: Maken Michael Fassbender och en son.

Bor: Portugal.

Bakgrund: Långfilmsdebuterade i ”Till det som är vackert” (2010) och fick en Guldbagge. Fick en Oscar för sin roll i ”The danish girl” (2016). Har även gjort filmer som ”A royal affair” (2012), ”Hotell” (2013), ”Fyren mellan haven” (2016), ”Kärlek över haven” (2017), ”Tomb raider” (2018), ”The Glorias” (2020) och tv-serien ”Irma Vep” (2022.

Publisert:

LÄS VIDARE